A murit la 103 ani Yvette Lundy, figură a Rezistenţei franceze

Yvette Lundy, figură a Rezistenţei franceze în timpul ocupaţie naziste, deportată în lagărul de la Ravensbrück ale cărui orori le-a povestit apoi, a murit la vârsta de 103 ani la Epernay, în nord-estul Franţei, au anunţat duminică autorităţile locale, relatează AFP.

'Chiar şi astăzi, există un moment în timpul zilei când mă gândesc la lagăr. De obicei seara, înainte de a adormi', afirma ea în 2017 pentru agenţia franceză de presă. Cel mai tânăr copil dintr-o familie de şapte fraţi şi surori, Yvette Lundy a fost institutoare la Gionges, un sat viticol din Champagne.

Ea a intrat într-o reţea de rezistenţă în timpul ocupaţiei Germaniei naziste asupra Franţei, fabricând documente false pentru evrei sau pentru prizonieri de război evadaţi. La 19 iunie 1944, Gestapo a arestat-o în timpul orelor de la şcoală. După o trecere scurtă printr-o închisoare franceză, apoi prin lagărul Neue Bremm din apropiere de Saarbrücken, în sud-vestul Germaniei, ea a fost în cele din urmă deportată la Ravensbrück.

Intrând pe poarta acestui lagăr nazist de la nord de Berlin, ea a simţit 'un veşmânt de plumb' care îi cade pe umeri, nevenindu-i să creadă dezumanizarea instalată odată cu sosirea deţinuţilor, forţaţi să se dezbrace în faţa trupelor SS. 'Corpul este gol, iar creierul este imediat decăzut: te simţi ca într-o gaură, într-o gaură plină de vid, iar dacă te uiţi în jur, tot vid', mărturisea Yvette Lundy. Constituţia sa 'destul de robustă' şi caracterul său dur au ajutat-o să supravieţuiască în această 'groapă de infern' caracterizată prin muncă epuizantă, 'câini şi bastoane care erau o obişnuinţă', epuizare şi moartea care îi atacă imediat pe cei mai slabi.

Transferată în cele din urmă în apropiere de Weimar, ea a fost eliberată de armată rusă la 21 aprilie 1945 şi a reuşit să ajungă din nou în Franţa cu avionul, la capătul unui parcurs povestit într-o carte biografică, 'Le Fil de l'araignée'. Începând cu 1959, ea a început să meargă prin şcolile franceze şi germane pentru a-şi povesti experienţa. Conferinţele sale s-au oprit în 2017, însă tinerii încă o vizitau în căminul pentru persoane vârstnice în care trăia pentru a-i pune întrebări, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel