A murit marea iubire a lui Nichita Stănescu, poeta Gabriela Melinescu - Video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jannoon028
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jannoon028

Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute scriitoare, a murit marți, în Suedia.

Citește și articolul - Cum a pierdut Nichita Stănescu Premiul Nobel

”Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm”, a transmis Institutul Cultural Român, pe Facebook

Cine a fost Gabriela Melinescu

 

Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia, la vârsta de 33 de ani şi s-a impus rapid în elita literară a țării nordice.

Gabriela Melinescu a publicat numeroase volume de poezie şi proză în limba suedeză şi a reprezentat, pe parcursul mai multor decenii, literatura română, la cel mai înalt nivel, în spaţiul scandinav. Poeta a înlesnit traducerea unor importanţi scriitori români şi publicarea acestora în limba suedeză.

Totodată, Gabriela Melinescu a realizat traduceri din autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfânta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar şi din scriitori contemporani: Katarina Frostenson, Göran Sonnevi, Birgitta Trotzig, Agneta Pleijel, Eva Ström, Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf şi Kjdll Espmark.

Neobosită promotoare a literaturii române în Suedia

”Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevarătă ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală.Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru totefortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia”, a declarat Bogdan Popescu, directorul Rumänska kulturinstitutet.

Poeta, prozatoarea şi traducătoarea Gabriela Melinescu s-a născut la data de 16 august 1942, în Bucureşti. Gabriela Melinescu a urmat cursurile Liceului "Gh. Şincai" din Bucureşti, apoi cursurile Institutului Pedagogic (1960-1963) şi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, luându-şi licenţa în 1967, se arată în "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

În perioada 1967-1975 a lucrat ca redactor la revistele "Femeia" şi "Luceafărul". În anul 1975 s-a stabilit în Suedia, la Stockholm, căsătorindu-se cu editorul suedez René Coeckelberghs. A scris, în continuare, în română, dar şi în suedeză, devenind unul dintre cei mai importanţi şi originali scriitori ai literaturii suedeze. În anul 1989 a beneficiat de Bursa Fredrik Ström, în acelaşi an obţinând şi prestigiosul premiu acordat de Fondul Academiei Suedeze, notează Agerpres.

Ce spunea Nichita Stănescu despre poetă

“Am avut şi eu o mare iubire totală, dusă nu până la capăt, ci până în pânzele albe ale capătului“, spunea Nichita Stănescu despre scriitoarea Gabriela Melinescu.

Într-un final, Nichita a pierdut această mare iubire. Gabriela s-a îndrăgostit şi apoi s-a căsătorit cu un editor din Suedia Rene Coeckelberghs. Apoi, a plecat definitiv în Suedia, în anul 1975, pe când avea 33 de ani.

Video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel