A murit filosoful Mihai Șora. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a acestuia.
UPDATE: Reacții după anunțul morții lui Mihai Șora
"Cine înţelege importanţa 'dialogului interior' ca mărturie despre întâlnirea cu Cel ce ne este mai intim decât noi înşine, cine ctitoreşte de-a lungul unei îndelungate vieţi o cultură autentică a dialogului, văzând în întâlnirea cu celălalt prilejul celei mai înalte bucurii şi 'sarea pământului', un asemenea om rar, failibil, desigur, merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt. Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem! Dumnezeu să-l odihnească în pacea şi iubirea Sa pe cel care a fost până azi un blând filosof al cetăţii! Domnul Mihai Şora", a scris Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
"Domnul Şora este unul dintre darurile primite de generaţia noastră. O conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună. L-am cunoscut personal pe Mihai Şora, ca mulţi alţii, doar în anii din urmă. În Piaţa Victoriei, atunci când a scris pe zăpadă cele trei cuvinte care pentru mulţi au definit ani întregi: "Iarna rezistenţei noastre". Atunci când societatea noastră a avut mai mare nevoie, Mihai Şora ne-a fost conştiinţă, model de civilitate, de rezilienţă şi de încredere în ceea ce are mai bun ţara şi poporul ăsta. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Mihai Şora va rămâne mereu în inimile noastre", a scris Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, pe Facebook.
"Mihai Şora nu mai este printre noi. Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi", a scris Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.
Ea a postat şi un citat al filosofului şi eseistului: ”Dragi copii, vă doresc să intraţi în noul an cu voioşie şi înţelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forţa binelui: binele discret, dar sigur, autentic şi statornic, fără trâmbiţe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agăţat pe piept, nici coroniţă ori prilej de trufie: binele comun. Fiţi buni” (Mihai Şora, 31 decembrie 2021).
"Trăim, astăzi, despărţirea de Mihai Şora, cel care ne făcea să credem în viitor prin tinereţea spiritului său. Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al Educaţiei de după Revoluţie a reprezentat un reper de demnitate morală şi intelectuală, demisionând în semn de protest faţă de Mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor consideraţi intelectuali. Bertolt Brecht spunea că 'Oamenii care luptă pot pierde. Oamenii care nu luptă au pierdut deja'. Mulţumesc, Mihai Şora, pentru că aţi ştiut să nu pierdeţi, nerenunţând la a lupta permanent pentru noi toţi, într-un mod atât de elegant şi de discret", a scris ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe Facebook.
”Mihai Șora
7 noiembrie 1916 - 25 februarie 2023
Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul” este postarea care anunță moartea lui Mihai Șora, la 106 ani.
Reacțiile la acest anunț au curs într-un număr mare:
”Și eu care speram să fie veșnic!... Ce teamă mi-a fost de momentul acesta! De câte ori îi citeam postările îmi era teamă că într-o zi îl vom pierde. A venit acea zi. Condoleanțe tuturor ce-i vor duce dorul”
”Nemuritorul nostru drag... odihnă în pace, suflet frumos, OM bun, curajos, exemplul nostru... mulțumim...”
”A plecat o lumină la Dumnezeu! Să-i fie Raiul precum sufletul!”
”Dumnezeu să -l odihnească în împărăţia Sa! Am rămas orfani de înţelepciunea şi liniştea acestui mare gânditor!”
”Inimă frântă. Lumină si iubire. Și cel mai mare mulțumesc. Pentru tot frumosul primit”
”Oh, nu! Nu pot sa cred! Nu există cuvinte mulțumire pentru gândul ales împărtășit cu noi. Recunoștință veșnică și drum lin spre lumină Fie că arhanghelul Azrael să te poarte spre o lume mai bună”
”De astăzi suntem parcă mai singuri. Odihnă binemeritată, domnule Șora. Vă mulțumim pentru anii în care aproape zi de zi ne-ați arătat ce înseamnă să fii OM”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News