Legenda trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit.
Update 10:
Trupul neînsuflețit al lui Nicu Covaci va rămâne la morga Spitalului Județean din Timișoara până luni, atunci când cadrele medical vor semna scutirea de autopsie. Acest lucru se întâmplă în urma solicitării femeii alături de care artistul și-a trăit foarte mulți ani din viață. În cursul acestei zile femeia ar trebui să ajungă în țară, la Timișioara, din Spania. Luni, trupul neînsuflețit al legendei trupei Phoenix va fi ridicat și dus la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, acolo unde cei care l-au iubit vor putea să își ia rămas bun. Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, va oficia slujba de înmormântare, conform informațiilor furnizate de Antena3CNN.
Update 9:
Cristi Gram (chitară, voce în trupa Phoenix) a scris pe Facebook versurile:
De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!
"Dar din cenusa reinvie iara,
Minune scump-a lumii acesteia.
El moare azi, in forma-i, dar ideea
Chiar si de vrea nu poate sa mai moara..."
Update 8:
„Drum lin către stele, Nicu Covaci!“, a scris președintele PNL Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Update 7:
Mircea Geoană a scris pe Facebook:
"Freamătul apelor și foșnetul codrilor să te însoțească mereu!
Drum lin, Nicu Covaci!"
Update 6:
USR (filiala Timiș) a postat următorul mesaj după aflarea veștii morții lui Nicu Covaci:
"Nu vei fi uitat niciodată, Nicu Covaci.
A fost un muzician genial și curajos. A fondat trupa Phoenix, un simbol al rezistenței anticomuniste și al inovației.
Prin muzica lor, Phoenix a dat voce unei generații căreia nu i se permitea să aibă una. Într-o perioadă de restricții și cenzură, muzica lor a unit oamenii, a încurajat exprimarea liberă și a cultivat spiritul revoluționar al Timișoarei.
Moștenirea culturală a formației Phoenix va trăi mereu, va inspira și va motiva noi generații să lupte pentru libertate și autenticitate.
Transmitem sincere condoleanțe familiei și apropiaților. Odihnească-se în pace!"
Update 5:
Ionuț Moșteanu, lider al grupului USR în Camera Deputaților, a scris pe Facebook:
"Dumnezeu să îl odihnească pe Nicu Covaci! Îi mulțumesc pentru har și inspirația transmisă unei generații prin atitudinea împotriva unui sistem nedrept. În numele unor copii care s-au făcut mari cântând Phoenix, mulțumesc Nicu Covaci!
Ne-ai fost alături până ne-am făcut mari și vei rămâne în sufletul nostru pentru totdeauna. Sunt în Pitești la o terasă unde ascult John Lee Hooker. Inainte a fost Creedence. Înainte a fost Janis Joplin. Phoenix-ii au fost la fel de mari, i-a încurcat doar geografia.
Fie sa renască numai cel ce har
Are de-a renaște curățit prin jar,
Din cenușa proprie și din propriul scrum,
Astăzi ca și mâine, pururi și acum"
Update 4:
Cantautoarea de muzică folk Maria Gheorghiu și-a exprimat regretele profunde după vestea tragică a morții cântărețului.
"De data asta chiar e adevărat...Dumnezeu să te odihnească în pacea Lui, Nicu... Ce greu ne va fi să vorbim despre tine la timpul trecut. Câtă nemurire însă în tot ce ne-ai lăsat moștenire... Pentru tot ce ai fost, pentru tot ce ești și pentru tot ce vei rămâne în eternitatea clipelor, mulțumim adânc...".
Update 3:
Mircea Baniciu: Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!
Update 2:
Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și-a eprimat regretele, după anunțul decesului solistului Nicu Covaci.
„Nicu Covaci, legenda muzicii rock din România, a plecat astăzi dintre noi, dar ne-a lăsat o moștenire bogată pe care suntem obligați să o ducem mai departe. Reper al muzicii, un om cu atitudine, iubit ca nicăieri la Timișoara, Nicu Covaci va rămâne mereu în amintirea noastră ca fiind omul care a creat un adevărat fenomen: Phoenix. El ne-a învățat să spunem "fie să renască", un vers care pentru noi, timișorenii, înseamnă atât de mult...“, a scris pe Facebook Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților.
Update:
Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat regretele, într-un mesaj postat pe Facebook, după decesul lui Nicu Covaci.
„Apus peste apus
Ce iute trece timpul
Și zorile s-au dus
Ce rece bate vântul!
Dumnezeu să îl odihnească în pace pe marele Nicu Covaci. Mulțumesc! Phoenix a fost și tinerețea mea“, a scris Marcel Ciolacu.
Știrea inițială:
Nicu Covaci, legendarul solist al trupei Phoenix, a murit în secția de ATI a Spitalului din Timișoara. Născut la 19 aprilie 1947, în Timișoara, Nicu Covaci a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român și a fost cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.
„De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!“, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.
Aceeași postare a fost distribuită și pe pagina de Facebook Nicu Covaci.
Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, a postat un mesaj emoționant, după anunțul decesului solistului Nicu Covaci.
„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească“, a scris Dorel Săndesc pe Facebook.
George Simion, președintele AUR, a distribuit pe Facebook o imagine alături de Nicu Covaci.
„România din ceruri e mai bogată… Dumnezeu să te așeze în ceata drepților, Nicu Covaci!“, a scris George Simion.
„Nicu Covaci, un artist de geniu, a plecat la cele veșnice. Odihnește-te în pace, maestre!“, a scris Claudiu Târziu.
„De data asta chiar e adevărat..... Dumnezeu să te odihnească, Nicu!“, a scris și Maria Gheorghiu, solistă de muzică folk.
Nicu Covaci a fost singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia (satul Pripiceni-Ràzeși, județul Orhei - din relatarea compozitorului) și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia. El a crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani, scrie Wikipedia.
A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.
A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.
În 2012, Covaci locuia în Moraira, Spania.
Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.
Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu