A murit Prinţul Mihail al Greciei

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

Prinţul Mihail al Greciei a murit la vârsta de 85 de ani

Prinţul Mihail al Greciei şi Danemarcei, un istoric renumit care a rămas în Grecia în timpul dictaturii coloneilor, a murit duminică la vârsta de 85 de ani, a anunţat presa elenă, citată de Agerpres.

Prinţul Mihail, ultimul nepot supravieţuitor al regelui George I al Greciei, asasinat în 1913, a murit la un spital din Atena, potrivit site-ului cotidianului Kathimerini.

După moartea tatălui său atunci când el avea vârsta de un an, prinţul elen a trăit în Maroc şi Spania, înainte de a îşi continua studiile în Franţa.

Prințul Mihai a fost singurul membru al familiei regale grecești care a rămas în țară după ce regele Constantin I a condus o lovitură de stat împotriva regimului militar al colonelilor, care preluaseră puterea cu câteva luni mai devreme, în 1967. După acest act, regele a plecat în exil. Dictatura militară din Grecia s-a încheiat în 1974.

Prințul Mihai din dinastia regală Glücksburg era văr cu regretatul prinț Philip, duce de Edinburgh și soț al regretatei regine britanice Elisabeta a II-a. El lasă în urmă soția sa, Marina Karella, și două fiice – Prințesa Alexandra și Prințesa Olga.

După 1970, Prințul Mihai a publicat numeroase lucrări, combinând cunoștințele sale istorice cu narațiunea literară. Aceste lucrări abordau subiecte variate, de la Grecia la fostul Imperiu Otoman, și includeau biografii ale mai multor membri ai dinastiilor conducătoare.

Mariaj controversat

La 30 iunie 1978, Prințul Michael s-a căsătorit civil cu Baroneasa Marie-Christine von Reibnitz la Rathaus, Viena. Baroneasa Marie-Christine este singura fiică a Baronului Gunther Hubertus von Reibnitz și a Contesei Maria Anna Carolina Franziska Walpurga Bernadette Szapáry de Muraszombath, Széchysziget și Szapár.

Căsătoria lor a stârnit controverse nu doar pentru că baroneasa era romano-catolică, ci și pentru că era divorțată. Baroneasa fusese anterior căsătorită cu bancherul Thomas Troubridge, de care se despărțise în 1973 și divorțase în 1977. Biserica romano-catolică a anulat această căsătorie un an mai târziu, cu doar două luni înainte de nunta cu Prințul Michael.

Prin căsătoria cu o romano-catolică, Prințul Michael și-a pierdut dreptul de succesiune la tronul britanic, conform legilor de atunci. Totuși, începând cu 26 martie 2015, când a intrat în vigoare Acordul de la Perth care a schimbat legea pentru a permite persoanelor căsătorite cu romano-catolici să rămână în linia de succesiune, Prințul Michael și-a recăpătat locul în ordinea succesiunii.

Prințul și Prințesa Michael de Kent au doi copii, care sunt și ei în ordinea succesiunii la tron, deoarece nu sunt romano-catolici:

Lordul Frederick Windsor, născut pe 6 aprilie 1979; căsătorit cu Sophie Winkleman pe 12 septembrie 2009. A studiat la Colegiul Eton și la Magdalen College, Oxford. Are o fiică, Maud, născută în 2014.Lady Gabriella Windsor, născută pe 23 aprilie 1981. A studiat la Downe House, Brown University în SUA și la Linacre College, Oxford.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel