Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” anunță cu regret trecerea în neființă a celei care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin, profesor de retorică și discurs politic la Florida Atlantic University, Statele Unite ale Americii.
Fiica marelui dirijor și muzician Marin Constantin, Noemi Marin, s-a născut la București, pe 2 decembrie 1954 și s-a stins din viață la 68 de ani, pe 19 iunie 2023. Aceasta a fost autoarea a peste 11 volume și 400 de articole publicate în impresionanta sa carieră. Cu un doctorat în retorică de la University of Maryland, College Park, Noemi Marin a fost profesor la Florida Atlantic University, specializată în retorică și discurs politic în Europa de Est înainte și după 1989.
Prof. Univ. Dr. Neomi Marin și-a desfășurat cariera academică cu precădere în Statele Unite ale Americii unde a deținut funcții importante dintre care amintim: Președinte al Asociației de Studii Române din America, din 2016, Director al Institutului de Pace la Florida Atlantic University (2007-2012) și Director (funcție de Decan) al Școlii de Comunicare și Studii Media la aceeași instituție (2011-2014), Editor al revistei academice Journal of Literacy and Technology din 2005.
De asemenea, Noemi Marin a fost autor și editor de volume publicate în ultimele două decenii în Statele Unite, a publicat numeroase articole și capitole în cărți de cercetare și peste 130 de prezentări i-au fost selectate la cele mai importante conferințe și convenții în domeniul retoricii și argumentării. Dintre premiile academice primite, menționăm: Premiul de Cercetare la Florida Atlantic University 2009; și Premiul Prezidențial de Leadership, 2010, premiu consemnat în Cartea de Aur a Universității datorat activității sale în legătură cu vizita lui Dalai Lama la Florida Atlantic University, în februarie 2010.
Prof. Univ. Dr. Neomi Marin a menținut permanent legătura strânsă cu familia sa și cu România, având un profund sentiment de apartenență insuflat de tatăl său încă din copilărie. Mădălin Guruianu, autorul volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului”, a realizat anul acesta un ultim interviu cu Noemi Marin, din care vă oferim un moment important de reuniune a familiei, rememorat de aceasta:
„Ultimul concert la care am participat cu tata, în 2010 – nu cred că știți – dar a fost amânat din 27 februarie, în 15 martie. O dată pentru că Ion (n.r. dirijorul Ion Marin) avea concert atunci la Copenhaga, apoi pentru că eu l-am avut invitat personal la Universitate în Statele Unite pe Dalai Lama. Eram directorul Institutului de Pace și am avut o săptămână întreagă de evenimente, cu peste 3000 de personalități din toată America și i-am spus: „Tata, nu pot să îi spun lui Dalai Lama să nu vină!”, povestea cu emoție cea care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin.
Interviul său va fi inclus, alături de interviuri cu foști madrigaliști și personalități apropiate de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, într-un impresionant volum aniversar care va apărea în acest an, în completarea volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului” de Mădălin Guruianu, lansată în luna iunie în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023.
Dumnezeu să o odihnească în pace. Condoleanțe familiei îndurerate.
*****
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News