A murit Regina Elisabeta a II-a. Reacții din România și alte țări după deces. Ce transmit Casa Regală a României și președintele Klaus Iohannis

Sursă foto: Facebook (Casa Regală a României)
Sursă foto: Facebook (Casa Regală a României)

Personalitățile din România au adus un omagiu și condoleanțe pentru decesul Reginei Elizabeta II.

Update. Putin o omagiază pe Regină

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru "pierderea ireparabilă" a reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul serii, la vârsta de 96 de ani, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters și Agerpres.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina "s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională".

"Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii", a mai transmis liderul de la Kremlin.

Update. Papa Francisc este profund întristat

Papa Francisc a deplâns joi moartea reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, lăudând serviciul neobosit pentru binele ţării sale şi exemplul său de devotament faţă de datorie, asigurând totodată că se roagă pentru fiul ei în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege, sub numele de Charles al III-lea, scrie Agerpres.

Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului', a spus suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.

În mesajul, în limba engleză, Francisc i-a transmis şi cele mai bune urări noului rege.

Update. Premierul britanic o omagiază pe Regină

Premierul britanic, Liz Truss, i-a adus joi un omagiu regretatei regine Elisabeta a II-a, oferindu-i în acelaşi timp sprijin şi loialitate noului monarh al naţiunii, Charles.

Intrăm într-o nouă eră în istoria magnifică a marii noastre ţări, exact aşa cum şi-ar fi dorit Majestatea Sa, rostind cuvintele God save the King, a declarat ea în faţa biroului său din Downing Street.

Declaraţia sa integrală a fost publicată de agenţia Reuters:

Suntem cu toţii devastaţi de vestea pe care tocmai am aflat-o de la Balmoral. Moartea Majestăţii Sale Regina este un şoc uriaş pentru naţiune şi pentru întreaga lume. Regina Elisabeta a II-a a fost stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Ţara noastră a crescut şi a înflorit sub domnia ei.

Marea Britanie este marea ţară care este astăzi datorită ei. Ea a urcat pe tron imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a sprijinit dezvoltarea Commonwealth-ului - de la un mic grup de şapte ţări la o familie de 56 de naţiuni care acoperă toate continentele lumii. Acum suntem o naţiune modernă, înfloritoare şi dinamică.

La bine şi la rău, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea şi puterea de care aveam nevoie. Ea a fost spiritul Marii Britanii - şi acest spirit va dăinui. Ea a fost cel mai longeviv monarh care a domnit vreodată.

Este o realizare extraordinară să fi prezidat cu atâta demnitate şi graţie timp de 70 de ani. Viaţa ei de serviciu s-a întins dincolo de majoritatea amintirilor noastre vii. În schimb, a fost iubită şi admirată de oamenii din Regatul Unit şi din întreaga lume.

Ea a fost o inspiraţie personală pentru mine şi pentru mulţi britanici. Devotamentul ei faţă de datorie este un exemplu pentru noi toţi. La începutul acestei săptămâni, la 96 de ani, ea a rămas hotărâtă să-şi îndeplinească îndatoririle atunci când m-a desemnat ca al 15-lea prim-ministru.

De-a lungul vieţii sale a vizitat peste 100 de ţări şi a influenţat vieţile a milioane de oameni din întreaga lume.

În zilele dificile care vor urma, ne vom reuni cu prietenii noştri din Regatul Unit, din Commonwealth şi din întreaga lume pentru a celebra extraordinara ei muncă de o viaţă.

Este o zi de mare pierdere, dar Regina Elisabeta a II-a lasă o mare moştenire.

Astăzi, Coroana trece - aşa cum se întâmplă de mai bine de o mie de ani - în mâinile noului nostru monarh, noul nostru şef de stat: Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea.

Împreună cu familia Regelui, deplângem pierderea mamei sale. Şi, în timp ce plângem, trebuie să ne unim ca popor pentru a-l susţine. Să-l ajutăm să poarte responsabilitatea imensă pe care o poartă acum pentru noi toţi.

Îi oferim loialitatea şi devotamentul nostru, aşa cum mama sa a dedicat atât de mult timp atâtor oameni. Şi odată cu trecerea celei de-a doua epoci elisabetane, inaugurăm o nouă eră în istoria magnifică a marii noastre ţări - exact aşa cum şi-ar fi dorit Majestatea Sa - rostind cuvintele God save the King.

Update. Mircea Geoană: Lumea va fi un loc mai trist

Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, afirmă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

"O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!", a scris Geoană, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia.

Fiul său, prinţul Charles, i-a succedat automat la tron.

Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine, a precizat Palatul Buckingham.

Drapelul britanic a fost coborât în bernă la Palatul Buckingham - unde s-au strâns sute de persoane - în momentul anunţului morţii Reginei Elisabeta a II-a. 

Update. Secretarul general al NATO este ”întristat” de moartea Reginei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este "profund întristat" de moartea reginei Elisabeta a II-a, un exemplu de "conducere şi angajament public altruiste", relatează AFP, Agerpres şi Reuters.

"Profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. De-a lungul a peste 70 de ani, ea a întruchipat o conducere şi un angajament public altruiste. Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO - Regatul Unit şi Canada - şi populaţiei din Commonwealth", a scris liderul Alianţei Nord-Atlantice pe Twitter.

Update. Premierul scoțian deplânge moartea Reginei

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă "un moment extrem de trist pentru Regatul Unit, Commonwealth şi lume", transmite EFE și Agerpres.

Liderul separatist al Scoţiei a reacţionat într-un mesaj pe Twitter la anunţul dispariţiei suveranei britanice, survenită joi, la castelul Balmoral, aproape de oraşul scoţian Aberdeen.

"Viaţa ei a reprezentat dedicare şi serviciu extraordinare. În numele oamenilor din Scoţia, transmit condoleanţele mele profunde Regelui şi familiei regale", a scris lidera Partidului Naţionalist Scoţian (SNP).

Update. Nicolae Medforth-Mills și-a transmis condoleanțele

Fostul Principe Nicolae a transmis gândurile sale de condoleanțe printr-o postare pe Facebook. ”De-a lungul celor 72 de ani de domnie, a trecut prin multe încercări politice și sociale, fiind ghidată însă mereu de credință și de iubirea pentru țară”, a precizat acesta în postare. 

Irlanda salută ”un prieten”

Preşedintele irlandez Michael D. Higgins a transmis joi condoleanţe după anunţul morţii reginei Elisabetei a II-a, salutând "un prieten remarcabil al Irlandei", relatează AFP și Agerpres.

"În momentul în care transmitem condoleanţe vecinilor noştri din Marea Britanie, după moartea unui prieten remarcabil al Irlandei, ne amintim rolul reginei Elisabeta în lunga prietenie" dintre cele două ţări cu o istorie zbuciumată, a mai spus preşedintele Higgins.

Regina Elisabeta a II-a a murit "în pace" joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.

Update. UE regretă moartea Reginei Elizabeta

Liderii Uniunii Europene au deplâns dispariţia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a încetat din viaţă joi, la 96 de ani, subliniind totodată că "niciodată nu a încetat să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă" şi "puţini au marcat istoria mondială" aşa cum a făcut-o ea, transmite EFE.

"Numită cândva Elisabeta Steadfast (statornica - n.r.), nu a încetat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă, cu activitatea şi angajamentul ei", a scris pe reţeaua socială Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, conform Agerpres.

La vestea morţii suveranului britanic a reacţionat şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a evidenţiat că "angajamentul ei de nezdruncinat şi activitatea ei au fost un exemplu pentru toţi".

"Puţini au marcat istoria mondială aşa cum a făcut-o Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a", a subliniat politiciana malteză tot pe Twitter. Metsola a adăugat că "lumea plânge alături de poporul din Regatul Unit şi din alte zări" moartea "reginei Elisabeta cea Mare".

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis că UE "aduce un omagiu contribuţiei unice" a suveranei britanice "la edificarea păcii şi a reconcilierii".

Borrell a afirmat că "domnia extraordinară a Reginei Elisabeta a II-a a fost contemporană cu evenimente cheie ale secolelor XX şi XXI". "Deşi pierderea ei se va simţi în întreaga lume, primele noastre gânduri sunt alături de familia sa şi de poporul Regatului Unit", a încheiat politicianul spaniol pe contul său oficial de Twitter.

Monarhul britanic "reprezintă întreaga istorie a Europei, care este căminul nostru comun, împreună cu prietenii noştri britanici", a declarat la rândul ei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Rotterdam.

Politiciana germană a remarcat că Elisabeta a II-a ne-a "dat tuturor în aceşti ani stabilitate, încredere" şi a arătat "un mare curaj".

"Pentru mine este o legendă", a adăugat şefa executivului european. 

Familia Regală transmite condoleanțe

Familia Regală şi-a exprimat joi "marea durere" la vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, transmite Agerpres.

"Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a transmis, joi seară, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

Suverana britanică a încetat din viață în această seară la Castelul Balmoral, în Scoția.Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie.

După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale și profunde surse de inspirație.Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare noului suveran britanic.



Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani. 

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis

”Sincere condoleanțe pentru moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care se întinde pe 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe contul său de Twitter. 

Condoleanțele curg pe rețelele de socializare

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, salutând-o ca fiind o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a marcat ţara şi secolul pentru totdeauna, relatează AFP.

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său", a declarat preşedintele francez într-un tweet, după ce a postat o fotografie a suveranei, care a murit la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat joi "distincţia, demnitatea şi dedicarea" reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a fost "o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare", transmite AFP.

Regina, care a încetat joi din viaţă la vârsta de 96 de ani, "era amplu admirată în întreaga lume pentru distincţia, demnitatea şi dedicarea ei. A fost o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare, printre care decolonizarea Africii şi a Asiei", a declarat secretarul general al ONU, citat într-un comunicat de presă. 

Reacții din politica românească

”96 de ani de viață. 70 de ani și 214 zile în slujba Marii Britanii. Dumnezeu să mângâie națiunea britanică”, a scris Robert Sighiartău pe Facebook. 

Casa Albă transmite condoleanțe

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi că "gândurile" preşedintelui american se îndreaptă către familia reginei Elisabeta a II-a, care a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, precum şi către "poporul Regatului Unit", relatează AFP și Agerpres.

"Sentimentele şi gândurile noastre se îndreaptă către familia reginei (...) şi către poporul Regatului Unit', a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden pentru jurnalişti.

La scurt timp după anunţul decesului reginei britanice, Casa Alba a anunţat anularea unui discurs care urma să fie susţinut joi de Joe Biden cu privire la o campanie de vaccinare împotriva COVID-19.

Karine Jean-Pierre a subliniat că preşedintele american s-a întâlnit ultima oară cu regina Elisabeta a II-a în iunie 2021, cu ocazia unui summit G7 din Marea Britanie.

Atunci, regina l-a primit pe Joe Biden şi pe soţia sa, Jill Biden, la Castelul Windsor.

Nu mai puţin de 14 preşedinţi americani s-au succedat în cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabetei a II-a, care au început când Harry Truman se afla la Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel