A murit Sacheen Littlefeather, amerindiana care în anii '70 a vorbit pe scena Oscarurilor în locul lui Marlon Brando

Facebook Sacheen Littlefeather
Facebook Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather, amerindiana care în 1973 a refuzat pe scena Premiilor Oscar statueta în numele actorului Marlon Brando, a murit. 

Actriţă şi activistă, Sacheen a fost huiduită pentru protestul ei îndreptat contra tratamentelor nativilor amerindieni în industria filmului. 

Recent, aceasta spunea despre evenimentele de atunci că "am urcat pe scenă, ca o femeie indiană mândră, cu demnitate, curaj, graţie, şi umilinţă". 

Decesul acesteia vine la doar două săptămâni după ce Academia Americană de Film a organizat o ceremonie onorifică pentru aceasta, transmiţându-i scuze publice pentru cum a fost tratată. Littlefeather suferea de cancer şi s-a stins din viaţă duminică, arată BBC

Scuzele Academiei, la 50 de ani de la incident

Actriţa Sacheen Littlefeather a fost onorată de Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Statele Unite, sâmbătă, la aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena Oscarurilor pentru că a refuzat un premiu în numele lui Marlon Brando în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de Hollywood nativilor americani, informează duminică AFP.

În timpul unei ceremonii emoţionante care a avut loc la Los Angeles, punctată de dansuri şi cântece amerindiene, Academia a prezentat scuze publice actriţei Sacheen Littlefeather, celebrată în trecut de activişti pentru iniţiativa sa, dar ocolită de profesioniştii din industrie.

Sacheen Littlefeather, reprezentantă a indienilor apaşi şi yaqui, a fost huiduită la ceremonia din 1973, când a explicat de ce Marlon Brando, căruia i-a ţinut locul, nu a putut să accepte premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru filmul "Naşul", ca urmare a "tratamentului aplicat de industria cinematografică indienilor din America de astăzi".

În faţa unui public numeros prezent sâmbătă la Muzeul Oscarurilor, actriţa a declarat că la acea vreme "a urcat pe scenă ca o indiancă mândră, cu demnitate, curaj, har şi smerenie".

"Ştiam că trebuia să spun adevărul. Unii oameni ar putea accepta. Alţii, nu", a declarat ea.

Sacheen Littlefeather a explicat că vedeta western John Wayne a trebuit să fie oprit să o atace fizic în momentul în care părăsea scena.

Pe atunci membră a Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG), actriţa a întâmpinat dificultăţi în obţinerea contractelor la Hollywood, directorii de casting fiind descurajaţi să o angajeze.

Fostul preşedinte al Academiei, David Rubin, care i-a transmis scuze în luna iunie, a urcat pe scenă şi a evocat "povara emoţională" suportată de militanta amerindiană şi "costul pentru cariera sa".

"De prea mult timp, curajul de care aţi dat dovadă a rămas nerecunoscut. Pentru aceasta, vă prezentăm atât cele mai profunde scuze, cât şi sincera noastră admiraţie", a spus el.

Aceste scuze vin în contextul în care industria cinematografică se confruntă cu ceea ce mulţi consideră că este o cultură a sexismului, rasismului şi impunităţii, notează AFP.

"Academia şi industria noastră se află într-un punct de inflexiune", a adăugat Rubin.

Muzeul Oscarurilor, care a fost inaugurat în septembrie anul trecut, s-a angajat să abordeze "istoria problematică" a instituţiei, cu precădere rasismul. O expoziţie este centrată pe hărţuirea suferită de actriţă, notează Agerpres. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel