Sidney Poitier, primul star de culoare de la Hollywood, a murit la vârsta de 94 de ani.
Actorul Sidney Poitier, primul star de culaore de la Hollywood și primul bărbat de culoare care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, a murit la vârsta de 94 de ani.
Clint Watson, secretarul de presă al primului ministru al Bahamas, a confirmat pentru CNN că Poitier a murit joi seară.
Multe dintre cele mai cunoscute filme ale sale au explorat tensiunile rasiale în timp ce americanii se confruntau cu schimbările sociale produse de mișcarea pentru drepturile civile.
În 1967, el a apărut ca un detectiv din Philadelphia care luptă împotriva fanatismului în micul oraș Mississippi în „În căldura nopții”, iar în alt film a jucat rolul unui doctor care îi cucerește pe părinții sceptici ai logodnicei sale albe în „Guess Who’s Coming to Dinner”, scrie CNN.
Sidney Poitier s-a născut prematur în Miami, Florida. Părinții lui trecuseră strâmtoarea Florida cu o barcă cu pânze pentru a vinde roșiile pe care le cultivau pe Insula Pisicilor din Bahamas. Deși abia a supraviețuit primelor luni de viață, pruncul Sidney s-a întors cu părinții săi la ferma lor, pe o insulă minusculă fără electricitate, apă curentă, drumuri asfaltate, automobile sau alte facilități moderne.
Și-a petrecut primii zece ani trăind aproape de natură, pescuind și lucrând alături de frații și surorile săi la ferma familiei. A urmat o școală, dar doar sporadic și a învățat puțin. La acea vreme, Bahamas, un arhipelag de peste 700 de insule, era o colonie a Marii Britanii. Când Poitier avea aproape 11 ani, părinții lui s-au mutat la Nassau, capitala colonială. În Nassau, a avut primul gust de civilizație industrială și a văzut pentru prima dată un film. Soții Poitier erau săraci, iar tânărul Sidney a părăsit școala la vârsta de 12 ani pentru a-și întreține familia. Înalt pentru vârsta lui, și-a găsit de lucru ca muncitor, dar fără studii.
Nașterea sa la Miami i-a dat dreptul la cetățenia americană, dar pentru un tânăr de culoare din Florida anilor 1940, drepturile de cetățenie existau doar pe hârtie. După ce a crescut într-o societate de culoare din Bahamas, Poitier nu a învățat niciodată respectul la care se așteptau sudiștii albi. Deși și-a găsit repede de lucru în Florida, nu s-a putut adapta la fel de ușor la nedemnurile segregării. După o vară petrecută spălând vase într-o stațiune montană din Georgia, Poitier a părăsit sudul și a pornit spre New York.
A dormit în stațiile de autobuz și pe acoperișuri până când a câștigat suficienți bani pentru a-și permite o chirie. Nepregătit pentru rigorile unei ierni din New York și incapabil să-și permită îmbrăcăminte caldă, a mințit cu privire la vârsta lui și s-a înrolat în armată pentru a scăpa de frig. Dintr-un imbold al tinereții, a încercat să facă o audiție la Teatrul American Negro din Harlem, cea mai importantă organizație de teatru afro-americană a vremii, dar regizorul teatrului i-a ridiculizat accentul caraibian și abilitățile slabe de lectură. Tânărul Poitier a luat respingerea ca pe o provocare și s-a hotărât să devină actor, chiar dacă doar pentru a dovedi că cel care îl refuzaase se înșela. În următoarele șase luni, a muncit cu îndârjire pentru a-și îmbunătăți capacitățile, scrie Achievement.org.
Rowan Atkinson a împlinit, joi, vârsta de 67 de ani. Încă din copilărie, el suferea de bâlbâială, motiv pentru care evita să vorbească cu jurnaliştii, iar personajul Mr. Bean i-a căzut mănuşă. Rowan Atkinson nu a crezut vreodată că va ajunge actor de succes.
Era aşa de tăcut şi în viaţa privată încât se presupune că la prima întâlnire cu femeia care avea să îi devină parteneră mai târziu, Sunetra Sastry, nu a spus niciun cuvânt, ci doar i-a cerut să-i dea ketchup-ul. Cei doi s-au cunoscut la sfârşitul anilor 80 şi împreună au doi copii.
După 24 de căsnicie, a cerut divorţul, pentru că s-a îndrăgostit de actriţa Louise Ford, care i-a oferit o fetiţă, la vârsta de 64 de ani. S-a despărţit şi de aceasta, un pic mai târziu.
Încă din copilărie, actorul Rowan Atkinson a fost pasionat de maşini. Printre preferatele sale se numără Aston Martin, o Honda, un Audi şi chiar o maşină de curse de Formula 1.
Actorul nu a fost ferit nici de probleme medicale. A avut parte de accidente în 1999 şi în 2011. În 2001, aproape că s-a prăbuşit cu avionul personal, deşi nu se afla la manşă. A preluat controlul avionului, salvând vieţile tuturor pasagerilor, notează Mediafax. În copilărie, a fost înnebunit după personajul James Bond, iar în 1983 a avut ocazia să joace alături de Sean Connery.
A fost o persoană discretă cu viaţa sa personală, nu doar faţă de jurnalişti şi fanii curioşi, ci chiar şi faţă de prieteni (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News