A murit Totò Schillaci, eroul Italiei de la Mondialul din 1990

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Italia și lumea fotbalului sunt în doliu după ce fostul atacant Totò Schillaci, una dintre cele mai strălucitoare vedete ale Cupei Mondiale din 1990, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Schillaci a murit în urma unei lupte cu cancerul de colon, diagnosticat în 2022, după ce fusese internat săptămâna trecută la un spital din Palermo, unde i se stabilizase ritmul cardiac.

Schillaci a rămas în istoria fotbalului italian și mondial pentru performanța sa la Mondialul din 1990, găzduit chiar de Italia, unde a fost golgheterul competiției cu șase goluri. Printre reușitele sale s-au numărat golurile decisive împotriva Austriei în faza grupelor, Irlandei în sferturi și Angliei în finala pentru locul trei. De asemenea, a marcat împotriva Argentinei în semifinală, însă echipa sa a pierdut la loviturile de departajare.

Cluburile la care Schillaci a jucat, precum Juventus și Inter Milano, și-au exprimat condoleanțele, Inter afirmând într-un comunicat: „A făcut o întreagă națiune să viseze în timpul Nopților Magice din Italia ‘90. FC Internazionale Milan este alături de familia Schillaci în aceste momente de durere”.

Cariera lui Schillaci a început modest la clubul Messina din Sicilia, unde și-a petrecut primii ani în ligile inferioare ale fotbalului italian. A devenit golgheterul Serie B în sezonul 1988-1989, performanță care i-a adus transferul la Juventus, un gigant al fotbalului italian.

La Juventus, Schillaci a avut parte de un sezon de succes în 1989-1990, contribuind la câștigarea Cupei Italiei și a Cupei UEFA. Mai târziu, a adăugat în palmares încă un trofeu UEFA Cup, de data aceasta alături de Inter Milano, în 1994.

Călătoria de la Serie B la gloria mondială

Apogeul carierei sale a venit în vara anului 1990, când Italia a găzduit Cupa Mondială. Deși a început turneul ca rezervă, Schillaci a intrat în teren în primul meci împotriva Austriei și a marcat golul victoriei. De atunci, a devenit piesa centrală a echipei naționale, conducând Italia spre un meritoriu loc trei și câștigând Gheata de Aur.

După acea vară magică, însă, cariera internațională a lui Schillaci a avut un declin abrupt. A mai înscris doar un singur gol pentru Italia și nu a mai fost convocat la alte turnee majore. Totuși, perioada sa de glorie rămâne imprimată în memoria fanilor, care îl vor asocia mereu cu bucuria și entuziasmul Cupei Mondiale din 1990.

După succesul din Italia, Schillaci a făcut pasul către o carieră internațională, devenind primul jucător italian care a evoluat în liga japoneză J.League. În 1997, a câștigat titlul cu Júbilo Iwata, clubul la care și-a încheiat cariera în 1999.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel