În a patra Duminică din Postul Paştelui, la Mănăstirea Rohia, a fost ţinută o slujbă specială, unde s-au adunat mai mulţi credincioşi. Oamenii au venit să cunoască și povestea părintelui Nicolae Steinhardt, călugărul care și-a găsit liniștea în lăcașul de cult din Lăpuș.
Mănăstirea Rohia se află la 50 de kilometri de oraşul Baia Mare şi la 43 de kilometri de oraşul Dej. Mormântul părintelui Nicolae Steinhardt reprezintă unul dintre cele mai vizitate locuri din cadrul mănăstirii, alături de biserica şi de Chilia în care şi-a trăit ultimii ani de viaţă.
Nicolae Steinhardt s-a născut în dată de 12 iulie 1912, în comuna Pantelimon, lângă Bucureşti. În anul 1934, şi-a luat Licenţa în Drept şi Litere, la Universitatea din Bucureşti. Apoi, în anul 1936, şi-a susţinut lucrarea de Doctorat în Drept Constituţional, scrie crestinortodox.ro. În anul 1939, s-a angajat ca redactor, la "Revista Fundaţiilor Regale", însă un an mai târziu a fost dat afară pe motiv că era evreu.
Vezi și: Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. Slujbele ținute în Biserică
Între anii 1948-1959, a fost acuzat de "crimă de uneltire împotriva orânduirii sociale a statului" şi condamnat la 12 ani de munca zilnică. De fapt, Steinhardt nu a vrut să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, în procesul intentat "lotului mistico-legionar Constantin Noica - Constantin Pillat", mai scrie sursa citată. Cinci ani, a stat în închisorile din Jilava, Gherla, Aiud.
Vezi și: Biserică, în flăcări. Incendiul, anunțat la ora 10:00. Lăcașul de cult încă arde
A primit Botezul pe 15 martie 1960, în celula 18, în închisoarea Jilava. Cel care l-a botezat a fost Părintele Mina Dobzeu. A fost eliberat în august 1964, când a fost desăvârşit Botezul, prin Mirungere. Îşi dorea de mulţi ani să fie călugăr.
În 1980, Steinhardt a intrat la Mănăstirea Rohia, unde a fost primit ca ucenic de Părintele Serafim Man. În ziua de 16 august 1980, a fost tuns în călugărie. Părintele a pus în ordine cele peste 23.000 de cărţi ale mănăstirii și s-a ocupat de îndrumarea pelerinilor şi de întocmirea predicilor. În acest timp, a publicat și mai multe cărţi. Părintele Nicolae Steinhardt a murit în ziua de 29 martie 1989, în spitalul din Baia Mare, și a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Rohia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News