Florinela Georgescu, director prognoze ANM, a vorbit despre deficitul de apă din România și a spus care sunt cele mai afectate zone de secetă.
"Uitându-ne la estimările pentru săptămânile viitoare, vedem că am putea avea cantităţi de precipitaţii apropiate de normalul fiecăreia dintre aceste săptămâni şi chiar cu un excedent pe partea de vest a ţării. Problema se pune în felul următor. La furtuna din Bucureşti (n.r. din 13 iunie), în vreo două - trei ore, la staţia meteo Filaret, s-au acumulat 70 de litri/mp din care 50 de litri într-o oră. Vă daţi seama că o astfel de cantitate de apă, când mă uit la totalul pe lună, se apropie de normal, dacă nu chiar depăşeşte puţin, dar, de fapt, cantitatea aceea foarte mare de apă nu a ajutat, pentru că ea nu are timp să producă în sol, ea se scurge sau poate provoca o inundaţie rapidă. Nu pot să spun că mă aştept, dintr-o ploaie de o oră care a fost absolut torenţială, să rezolv problema deficitului de umezeală din sol acumulată în luni de zile cu un deficit de precipitaţii", a spus Florinela Georgescu, la DCNews TV.
"În special pe partea de est şi de sud a teritoriului (n.r. este secetă). Regiunile vestice probabil că îşi mai reglează, zilele acestea, situaţia. Partea de vest, de centru, de nord, nord-vest îşi vor mai regla problema deficitului de apă. Chiar dacă mai sunt şi efecte negative - gen inundaţi rapide -, până la urmă, în aceste zone mai plouă. Aşteptăm să plouă şi sperăm să plouă mai mulţumitor, să fie ploi de durată ceva mai lungă şi nu neapărat torenţiale, în zilele acelea de săptămâna viitoare, când ne aşteptam ca temperatura să scadă şi atunci a doua parte a săptămânii viitoare, din 3 cam până spre 8-9 iulie cel puţin, să fie temperaturi mai coborâte şi probabilitate de ploaie mai mare cam peste tot în ţară", a mai spus aceasta.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu