A săpat groapa: sistemul de vot introdus de Băsescu, în 2007, favorizează USL

Un sondaj al Public-Affairs arată că 52,1% dintre români ar vota USL la alegerile parlamentare din decembrie, ARD ar obține 21,3%, iar PP-DD și UDMR ar avea scoruri de 11,7% respectiv 6%. Pe baza acestui sondaj, politologul Codrin Scutaru a apreciat distribuția de mandate ale senatorilor și deputaților formațiunilor politice în Parlamentul României. Analistul a explicat pentru De Ce News care ar putea fi tendințele predictibile post-alegeri ale partidelor și alianțelor, în contextul în care, numărul de parlamentari va putea ajunge la 537.

După rezultatele sondajului menționat, USL ar avea mandate în proporție de 60,5% în Camera Deputaților, cu un număr minim de 219 reprezentanți și 239 maxim. Formațiunea câștigătoare va atinge un procent mai mare de reprezentanți în Senat, unde va obține 62,6% din locuri, cu un număr minim de 96 de mandate, și cu un maxim de 106. Formațiunea de pe locul secund, ARD, ar lua 68 de mandate minim și 78 maxim în Camera Deputaților, iar în Senat, 29 de locuri minim, maximul putând atinge 33 de posturi.

Astfel, chiar dacă USL ar obține sub 50% din voturi, ar avea peste 50% în Parlament, conform sistemului electoral actual.

Ca tendințe predictibile dl. Scutaru apreciază posibilitatea  unei încercări de destructurare a USL prin desemnarea unui premier din cadrul PSD sau PNL care să rupă din cele două partide suficient pentru a crea un guvern de uniune națională. O altă ipoteză ar putea privi încercarea USL și ARD de a destructura PP-DD prin acapararea parlamentarilor acestei formațiuni.

Potrivit analistului, o altă miză ar putea fi reprezentată de schimbarea Constituției, carte ce ar putea fi jucată printr-o colaborare între USL și UDMR. "Schimbarea Constituției necesită cât mai mulți aliați, iar UDMR s-a dovedit un aliat loial al celui care vine cu proiecte mari. USL a venit cu o propunere din partea premierului privind regionalizarea și unirea județelor sub consilii regionale. Această idee este atractivă pentru UDMR, și, dacă se merge pe tema asta, plus autonomia culturală, UMDR se alipește ușor. Întrebarea este: cât de dispus e USL, care prin PNL acoperă o zonă naționalistă, să primească UMDR?," a declarat Codrin Scutaru pentru De Ce News.

Graficele 1 și 3 = Camera Deputaților ; Graficele 2 și 4 = Senat

Sursă foto grafic: http://codrinscutaru.blogspot.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel