Sociologul Alfred Bulai a vorbit cu jurnalistul Val Vâlcu despre ce fac ”ăia mari la care ne uităm noi” și ce facem noi în raport cu atragerea fondurilor europene și susținerea economiei naționale.
Publicitate
”Mi-a povestit un tip de la Banca Mondială cu mulți ani în urmă că era la o întâlnire cu negocieri cu Uniunea Europeană și i-a văzut pe greci care se băteau pe nu știu ce chestii pe tema agriculturii. Și ăsta le-a zis: Dar voi nu aveți... e piatră acolo, ce agricultură aveți voi? Și au răspuns: Noi nu ne pricepem la agricultură, ne pricepem la afaceri, da? Adică oamenii scoteau bani pur și simplu” a povestit sociologul Alfred Bulai în emisiunea ”Nod în Papură” de sâmbătă adăugând că:
”Din păcate noi - cei care lucrează și ne reprezintă - suntem artiști în a ne pune piedici singuri în a atrage fondurile europene, în a ne gestiona banii, în a ne face propria politică. În Europa s-au inventat tot felul de formule. Sigur că trebuie să circule liber produsele. Au inventat - ăia mari la care ne uităm noi, francezii, germanii - zeci de mii de soluții ca să protejeze economia națională, de la ideea că sunt produse tradiționale, deci au statut special, la ideea de campanii de conștientizare prin care să le fie transmis oamenilor că dacă nu cumpără acele produse, cei care le produc se vor prăbuși și vor muri de foame. Sunt multe instrumente pe care le poți folosi, pe care noi nu doar că nu le folosim, dar inventăm o birocrație mai dură decât cea europeană, controale la sânge necerute de nimeni. În loc să ajutăm să funcționeze proiectele, filosofia noastră este să le controlăm, poate mai pică ceva”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu