Astăzi continuă seria de proiecții pentru liceeni la Cinema Eforie, până la ora 14:30. La ora 17:00 sunteţi așteptaţi la Rezidența Scena9 pentru o nouă dezbatere – Bolile sănătății – unde vă puteţi întâlni cu Bogdan Tănase (președinte Alianța Medicilor), Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu (Asociația Dăruiește Viață), Bogdan Andreescu (fost manager al Spitalului Colentina), Florin Iordache (șef de secție Spitalul Floreasca) și Vlad Mixich (expert în politici de sănătate).
Tot la Rezidența Scena9 puteți vizita până duminică expoziția de fotografie intitulată It Could Be You, realizată de Laurențiu Garofeanu. Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, dezvoltat de organizația Samusocial din România în cadrul primei ediții Civil Society Pitch. În același spațiu veți vedea și o mini-expoziție aniversară a Festivalului One World Romania ce include materiale promoționale și amintiri din cei 10 ani de existență.
Ca de obicei, după fiecare proiecție din festival vor avea loc scurte dezbateri.
Burning out
Anul acesta veți primi în fiecare zi câteva recomandări din partea selecționerilor Mona Nicoară și Adina Brădeanu și a directorului festivalului, Alexandru Solomon. Iată ce vă recomandă Adina Brădeanu din programul de astăzi:
„Nu numai trupurile noastre vulnerabile au nevoie de sănătate (sau de asistenţa medicală care să le însănătoșească). Și corpul social are nevoie de un sistem de sănătate funcțional. Începem, așadar, ziua cu o discuție despre «bolile sănătății». Cei care se simt inspirați pot continua cu documentarul Burning Out – o privire din interior, de durată, asupra cotidianului unei secţii de chirurgie a unui spital parizian în care managerii recită mantra eficiență / productivitate / performanță, iar doctorii încearcă să rămână fixati pe deontologie, umanism – și, uneori, să-și trateze propria extenuare. (Da, veți auzi și un nume românesc, ca în mai toate spitalele Europei)...
Dacă nu aveți răbdare până la 20:30, firul roșu al sănătății – mentale de data asta – se prelungește și în My Talk With Florence. Dintre toate filmele care explorează traume individuale în ediția actuală a festivalului, acesta e probabil cel mai radical estetic – posibil și pentru că avem a face cu o traumă trăită la intersecția cu artisticul – anume, cu acționismul vienez experimentat de membrii comunei Friedrichshof. O istorie cruntă despre abuz și gestionarea lui în timp.
Difficult Choice
Din zona construcției sociale a sănătății, vine un film cu mult mai senin – de fapt, unul dintre cele mai frumoase, inteligente și empatice filme ale ediției – Normal Autistic Film. „Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate“, spune unul dintre protagoniştii filmului, toti diagnosticaţi cu sindromul Asperger. Însă filmul nu e unul convențional activist, menit să ne amintească să ne deschidem școlile (și inimile) către copiii diferiți, ci unul care chiar prinde nuanțele particulare și viața interioară a fiecăruia dintre cei care, vreme de doi ani, au acceptat să performeze – cu vizibilă plăcere – împreună cu regizorul Miroslav Janek. Un film de văzut cu copiii – fie ei «neuro-tipici» sau «neuro-diversi». Ca părinte care nu trăiește direct într-o asemenea realitate, aș vrea să aud, în discuția cu regizorul de după film, poveștile părinților care știu că un copil e infinit mai mult decât un diagnostic.
Pentru o schimbare de dispozitie, una dintre combinațiile «food for thought» din secțiunea Animale Politice – marketing politic și candidați-branduri în Difficult Choice, și un concurs de cântece patriotice într-o școală din Polonia, în Patriotic Lesson – un scurt –metraj obligatoriu, credem noi, pentru părinții și profesorii României.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News