A vândut mai multe "bijuterii preţioase" care s-au dovedit a fi din metal comun

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un bărbat din Satu Mare este cercetat pentru înşelăciune după ce s-a dat drept cetăţean străin şi a vândut unui alt bărbat "bijuterii", despre care s-a aflat că erau din metal comun, informează joi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Potrivit Agerpres, un bărbat din Satu Mare s-a dat drept străin şi a înşelat un cetăţean, spunându-i că îi vinde obiecte din metal preţios. "Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale efectuează verificări faţă de un bărbat, de 45 de ani, din Satu Mare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. În fapt, bărbatul, dându-se drept cetăţean străin, a abordat, pe stradă, un sătmărean, de 53 de ani, oferindu-i acestuia spre vânzare, mai multe obiecte, constând în bijuterii, despre care a afirmat că ar fi din metal preţios. Sătmăreanul le-a achiziţionat cu suma de 1.200 lei şi a constatat ulterior că sunt din metal comun", a transmis IPJ. Poliţiştii efectuează verificări pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bărbatului. 

S-a schimbat legea

Autoritățile au modificat legislația privind metalele prețioase și comercializarea lor pe teritoriul României. Dacă vinzi, cumperi sau amanetezi bijuterii confecționate din metale prețioase, trebuie să știi că nerespectarea noilor prevederi legale aduce după sine amenzi usturătoare, ce au fost dublate față de valorile anterioare. Conform noilor prevederi legale, obiectele din metale prețioase care vor fi comercializate pe piața din România nu mai trebuie să aibă doar trei, ci patru mărci obligatorii. Cea de-a patra și elementul de noutate, totodată, este reprezentată de ”timbrul cu hologramă”.

Autoritățile au decis, în aceeași ordine de idei, ca „firmele din domeniu să depună la ANPC un depozit de garanție”, în timp ce „casele de amanet vor trebui să marcheze bijuteriile pe care vor să le comercializeze, iar mărcile de responsabilitate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene nu vor mai fi recunoscute”, conform datelor analizate de Profit.ro. „Nu în ultimul rând, trebuie notat faptul că amenzile pentru nerespectarea normelor legale de comercializare vor fi dublate. Ordonanța de urgență prin care Guvernul a introdus aceste mărci a fost adoptată tacit de senatori și abia recent deputații s-au hotărât să-i întocmească un raport pentru votul final din plenul legislativului. Cu aceste prilej, în raportul preliminar pentru adoptarea ordonanței de urgență, comisia juridică a adoptat o serie de amendamente la această ordonanță, care ar urma să fie și votate în perioada următoare”, mai indică sursa citată.

Mare atenție, deoarece nerespectarea legii poate costa scump. Au fost dublate amenzile pentru încălcarea multora dintre aceste prevederi legale. Concret, sursa citată indică, cu titlu de exemplu, faptul că desfășurarea fără autorizație a operațiunilor cu metale prețioase și pietre prețioase se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 25.000 lei – față de 5.000-10.000 lei în prezent – precum și cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenției și, după caz, a sumelor încasate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel