Exporturile de cereale din Ucraina către UE au "revenit la nivelul din 2022", conform ministrului agriculturii al țării, Mykola Solsky.
Solsky a vorbit la o întâlnire a miniștrilor agriculturii ai UE ieri (miercuri, 27 martie), în cadrul căreia miniștrii au discutat impactul pe care exporturile ucrainene, în special de cereale, îl au asupra pieței UE.
Organizațiile agricole și unele state membre ale UE - în special Polonia - au exprimat în mod constant îngrijorare în legătură cu cantitatea de cereale care intră în UE din Ucraina, susținând că aceasta distorsionează piața.
După începerea războiului dintre Ucraina și Rusia, UE a suspendat tarifele și cotele de import pentru unele produse agricole pentru a facilita exportul acestor produse în timpul războiului. Aceste suspendări se numesc măsuri de comerț autonome (ATM-uri).
Săptămâna trecută, Consiliul UE și Parlamentul European au convenit să prelungească aceste ATM-uri, dar în același timp au decis să "consolideze" protecțiile pentru produsele UE care ar putea fi puse într-o situație defavorabilă din punct de vedere competitiv, în urma preocupărilor exprimate de fermieri în general, și în special în Polonia.
Ieri, miniștrul agriculturii ucrainean s-a plâns de preocupările exprimate, afirmând că sectorul agricol al țării sale "a devenit obiectul unor mituri negative care nu au nicio bază economică", noteză și Agriland.ie.
"Dacă analizăm cifrele de astăzi, se dovedește că discutăm despre probleme a căror amploare este de fapt mult mai mică", a declarat Solsky.
"Ceea ce ne doare cel mai mult este că discuția despre aceste mituri umbrește cel mai important obiectiv [care este] capacitatea Ucrainei de a rezista și de a câștiga războiul cu Rusia."
El a mai spus că exporturile de cereale ale Ucrainei către UE au revenit la nivelul din 2022.
Ministrul a atras atenția asupra proporției exporturilor ucrainene care se efectuează pe uscat.
"De la începutul anului, din cele 17 milioane de tone de exporturi agricole, aproximativ 12 milioane de tone au fost expediate prin porturile Odesa (de pe coasta Mării Negre); aproape trei milioane de tone au fost trimise prin Dunăre; și doar două milioane de tone au fost transportate pe uscat, în principal pe calea ferată, prin țările vecine ale UE," a spus Solsky.
"Noi tranzităm prin Polonia într-o lună cât exportăm prin porturile maritime ucrainene într-o zi. Acum, costul exporturilor din Ucraina pe cale maritimă este mult mai competitiv decât pe uscat."
El a afirmat că exporturile agricole ucrainene nu au un impact negativ asupra piețelor UE și, în unele cazuri, chiar le stabilizează.
"Prețul zahărului în UE este încă semnificativ mai mare decât înainte de invazia pe scară largă. Dacă zahărul ucrainean este eliminat de pe piață, prețul în UE va crește și mai mult", a spus Solsky.
Potrivit ministrului, Ucraina caută un comerț liber cu UE pe baza unui cadru de piață competitiv.
"Orice restricții ne slăbesc doar din punct de vedere economic și distanțează direct obiectivul principal [care este] victoria noastră comună împotriva Rusiei în acest război," a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu