O suprafață de 18 ori cât Belgia riscă să fie abandonată la nivel european. Efectele le vom vedea cu toții, dacă nu se acționează urgent și ferm, avertizează europarlamentara Carmen Avram.
În plenul Parlamentului European, eurodeputata Carmen Avram, în calitate de membră a Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), a atras atenția asupra riscului imens de abandon al terenurilor agricole, un fenomen care afectează grav România. S-a dezbătut viziunea pe termen lung a Comisiei Europene pentru zonele rurale.
”Puteți cuprinde cu imaginația o suprafață de 56 de milioane de hectare? Vă dau un element ajutător: înseamnă de 18 ori suprafața Belgiei. Această uriașa întindere europeană riscă să rămână a nimănui. Asta relevă unu studiu privind riscul de abandon al terenurilor agricole în Uniunea Europeană. Strategia privind viitorul zonelor rurale trebuie să răspundă urgent la întrebarea: cum am ajuns aici? Și, apoi, să acționeze ferm și urgent.
Ambițiile noii PAC și cele ale Green Deal sunt foarte mari. Teoretic, ele ne-ar putea reda prosperitatea zonelor rurale, însă le lipsește un accent mai puternic pe convergență pentru a deveni realitate. Decalajele sunt, pur și simplu, prea adânci și prea vechi. De aceea, zonele rurale riscă să devină istorie, în unele state.
Aceasta convergență înseamnă nu doar subvenții, deși și ele diferă nepermis de mult de la stat la stat, ci și acces egal cu zona urbană, la educație și sistem de sănătate, egalitate în finanțare și venituri între femeile si bărbații din agricultură, și eliminarea dublului standard, care aici e încă un subiect insuficient dezbătut.
Reînvierea zonelor rurale nu e un moft. Vom vedea cu toții asta când pământul agricol va fi abandonat, iar hrana noastră - inaccesibilă multora.” a spus Carmen Avram, arată un comunicat de presă.
Comisia Europeană a lansat, în toamna anului trecut, o consultare publică pe tema viziunii pe termen lung pentru zonele rurale. Scopul acestei consultări este colectarea de opinii cu privire la actualele oportunități și provocări specifice zonelor rurale, la aspirațiile acestor zone și la acțiunile necesare pentru realizarea acestora. Conform unui studiu recent, comandat de AGRI, 5 milioane de hectare de terenuri agricole vor fi abandonate până în 2030, iar 30% din terenurile agricole (56 milioane hectare) se află în risc de abandon, la nivelul Uniunii Europene. România este printre statele cele mai afectate de acest fenomen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News