Absintul de Pontarlier a obţinut certificatul de indicaţie geografică protejată în categoria băuturilor spirtoase, ce recompensează un savoir-faire vechi de peste două secole pentru acest alcool produs în estul Franţei, a anunţat luni Comisia Europeană, citată de AFP.
Noul certificat se va adăuga unei liste cu alte 238 de indicaţii geografice de băuturi spirtoase, deja înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
Comisia Europeană a subliniat că numeroase texte evocă "elixirul absintului în regiunea Pontarlier" încă din secolul al XVIII-lea.
"Această activitate a luat apoi amploare până a ajuns la o producţie de 66.000 de litri pe zi în 1914. Absintul de Pontarlier a fost apoi exportat peste tot în lume, iar universul artistic parizian din epocă a participat în mod activ la interesul deosebit manifestat de oameni faţă de această băutură", a reamintit executivul european într-un comunicat.
Între 1921 şi 1988, Franţa a interzis băuturile cu anason care conţineau absint. Abrogarea interdicţiei a fost sinonimă cu relansarea producţiei industriale a acestei plante şi a băuturii în cauză în regiunea Pontarlier.
Indicaţia geografică defineşte absintul de Pontarlier ca "o băutură spirtoasă limpede, de culoare galben palid spre verde", a cărei concentraţie de alcool în etapa de comercializare "este superioară sau egală cu 45%" şi a cărei producţie este limitată la un anumit număr de comune din departamentul Doubs, limitrof Elveţiei.
Potrivit reglementării europene, indicaţia geografică "semnalează că băutura spirtoasă este originară de pe teritoriul unei ţări atunci când o calitate, reputaţie sau altă caracteristică determinantă a băuturii spirtoase poate să fie atribuită cu precădere acelei origini geografice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News