Procurorii DNA au făcut o reținere de răsunet în urmă cu scurt timp.
DNA l-a reţinut, joi, pentru 24 de ore, pe Dorel Pătcaş, director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor şi director executiv adjunct la Direcţia Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP) - coordonator al Activităţii de Inspecţie Fiscală la data faptelor, în prezent fiind şef birou în Administraţia Publică a Finanţelor Publice Bihor. Acesta este acuzat de patru infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani.
În dosar a fost reţinut şi Florian Şandor, şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor la data faptei, în prezent inspector vamal la Biroul Vamal de Interior Oradea, pentru complicitate la luare de mită.
DNA analizează oportunitatea prezentării celor doi Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.
[citeste si]
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, în decembrie 2009, Dorel Pătcaş, în calitate de director adjunct al DJAOV Bihor, a primit de la un om de afaceri, administrator de fapt al mai multor firme, o sumă de bani nedeterminată şi produse alimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societăţile controlate de acesta.
DNA precizează că, în 22 septembrie 2011, el a primit de la un al doilea om de afaceri, martor denunţător în cauză, 6.000 de lei prin intermediul unei rude şi beneficiind de ajutorul lui Şandor, în scopul de a asigura protecţia activităţii ilicite a societăţii comerciale administrate de acesta.
'În perioada 2012 - 2014, inculpatul Pătcaş, în calitate de director executiv adjunct la DGFP Bihor, a pretins şi primit de la alţi doi oameni de afaceri (martori denunţători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro de la fiecare), pentru a face demersurile necesare astfel încât inspectorii care efectuau controale la societăţile administrate de aceştia să nu constate aspecte penale şi pentru ca aceste controale să fie favorabile societăţilor respective', susţin procurorii.
În ianuarie 2014, au reţinut anchetatorii, Dorel Pătcaş a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri şi o altă persoană, cunoscând împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracţiuni de corupţie.
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu