Acad. Răzvan Theodorescu: Cum e națiunea română? Cum au murit cei trei uriași: poetul național, istoricul național și dramaturgul național

Academicianul Răzvan Theodorescu, autorul tezei despre mentalitatea tranzacțională a românilor, îi explică lui Ionuț Vulpescu ce este spiritul de turmă și cum a influențat ”șmecheria” istoria națională. 

Acad. Răzvan Theodorescu atrage atenția, în podcastul realizat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, pe platforma youtube, asupra amestecului românesc de latinitate cu Orientul.

”Suntem singurii latini ai Orientului și singurii orientali latini, spune Răzvan Theodorescu. Amestecul acesta ne-a dat, pe de-o parte, faciesul acesta occidental al individualismului exacerbat și, pe de altă parte, caracterul gregar. Când spun „gregar” vreau să fiu politicos, pentru că altfel aș spune „elementul de turmă”. Românii sunt o turmă latină și turma își are drumurile sale în funcție de diverse lucruri care se întâmplă la dreapta sau la stânga. E de necontrolat. Eu sunt autorul unei teze care, printre altele, mi-a adus și acuze – cea despre mentalitatea tranzacțională a românilor. Am arătat ce înseamnă mentalitatea aceasta la români. Românii sunt singurii care, din cauză că au negociat cu turcii autonomia lor, care era un fel de independență, și-au păstrat dinastiile, și-au păstrat Biserica, și-au păstrat privilegiile și așa mai departe. Dar pentru asta au negociat totul. Noi și astăzi, în politică, negociem totul. Românul este deștept, cultivat, trădător, oportunist. Dar oportunismul nostru face bine. Chiar „șmecheria” noastră – iertați-mi cuvântul – dar șmecheria noastră ne-a dus la marea victorie politică care a fost Unirea Principatelor din 1859. Felul în care ne-am comportat mai târziu, la 23 august, n-a fost o mare victorie morală. A fost o admirabilă șmecherie românească, care ne-a scos o vreme din dezastre.

Națiunea română stă pe umerii a trei uriași

Ionuț Vulpescu l-a întrebat pe acad. Răzvan Theodorescu care a fost victoria morală a poporului român?

”Victoria morală este a celor doi eroi pe care eu îi iubesc: Nicolae Bălcescu, gânditorul utopic, și Alexandru Ioan Cuza, realizatorul pragmatic, a răspuns profesorul Theodorescu. Marea victorie morală a fost generația admirabilă și de neconfundat care a făcut Unirea și independența: Kogălniceanu, Ghica, Brătianu și ceilalți. O victorie morală a fost existența întreagă a lui Nicolae Iorga. Pentru că îl amintesc pe Iorga, trebuie să spun un lucru, care se leagă oarecum de spiritul de turmă despre care vorbeam. Națiunea română – cei care ne ascultă pot să nu fie de acord cu mine, ceea ce este bine, în virtutea spiritului de polemică – stă pe umerii a trei uriași: poetul național, istoricul național și dramaturgul național. Cum a sfârșit poetul național o știm. Se poate chiar să fi fost lovit înainte de moarte. Cum a murit istoricul național o știe toată lumea – într-o pădure din Prahova, i s-a găsit trupul acoperit de zăpadă. Dramaturgul național a plecat de scârbă la Berlin și nu s-a mai întors. Noi astăzi îi celebrăm cu fast, dar să ne gândim la cum i-au înconjurat românii pe acești mari români, omorâți sau alungați.

I.V: De ce e atâta lipsă de recunoștință și de ce avem, mai degrabă, vocația injuriei și a calomniei?

R.T: Acest lucru vine, după părerea mea, din frustrările pe care românii le au. Românii au frustrarea că nu sunt ca în Occident și, pe de altă parte, au frustrarea că de la o vreme luăm prea mult din Occident. Este acest amestec care ne duce la schimbările de atitudine din ultimii 30 de ani. În ultimii 30 de ani, cei care au făcut foarte mult pentru integrarea europeană și pentru ridicarea standardelor noastre – acum o să mă iertați că fac asta, n-am ce face, dar fac politică, deși eu nu mai sunt în niciun partid, dar trebuie să o spun – sunt social-democrații, care la toate alegerile câștigă, dar nu ajung în față. Noi nu putem încă să realizăm istoricește daunele imense pe care le-au adus cele două mandate ale lui Traian Băsescu și cele două mandate ale lui Klaus Iohannis. Băsescu are meritul că spunea tot ce gândea, chiar și prostiile pe care le gândea le spunea. Domnul Iohannis are meritul că nu spune nimic. E și acesta un merit”, a spus Răzvan Theodorescu, în podcastul Avangarda, realizat de Ionuț Vulpescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel