Academia de Vară Atlantykron se va desfășura anul acesta pe platforma Zoom.
'De 31 de ani de când este organizată neîntrerupt, Academia de Vară Atlantykron a reflectat, într-un mod ideal și constant, an de an, societatea civilă. În 2001 a găzduit Convenția Europeană de Science Fiction și s-a transformat, din tabără de creație SF în Academie de vară. Paradoxal, Atlantykron s-a redefinit de la an la an dar a rămas constantă ca spirit și influență.
Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 31, va avea loc între 1 și 5 august, și nu se va mai desfășura, ca de obicei, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța, ci în mediul virtual, din cauza contextului actual care implică foarte multe restricții și măsuri de securitate. Toate conferințele și cursurile Academiei Atlantykron din acest an vor fi în limba engleză.
Purtând genericul „New Horizons” (”Noi orizonturi”), Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 31 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Centrul pentru Studii Complexe, Fundația World Genesis din SUA, Editura PAVCON, Asociația pentru Tineret și Evoluție și Centrul pentru Pace UNESCO - SUA.
La teleconferințele Atlantykron, care vor fi organizate pe platforma Zoom, sunt așteptați câteva mii de participanți, lectori, invitați și organizatori din România și din alte țări. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, vor susține cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte, Heather Caton-Anderson (SUA), președintele Fundației World Genesis;
Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Științe Prospective, Creativitate și Ficțiune - String, Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation, Constantin D. Pavel, directorul editurii PAVCON, prof. Dr. Florian Colceag, Cristian Presură, fizician, Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții publice, private și asociative.
”În timp ce ne confruntăm cu provocarea mondială a Coronavirus, spiritul Academiei de vară Atlantykron va continua mereu. În acest an tabăra va organizată fi în spațiul virtual, dar cu toate acestea, noutatea și diversitatea subiectelor cu care v-am obișnuit nu vor lipsi. Vom explora împreună noile orizonturi pe care le vom traversa în zilele, lunile și anii următori. Trăim un an unic în istoria omenirii, care aduce nenumărate provocări umanității. Tocmai de aceea, vom încerca să identificăm oportunitățile și învățămintele aduse de acest an total atipic.
Respectând idealurile UNESCO, Atlantykron Summer Academy promovează foarte mult obiectivele fundamentale ale UNESCO pentru a contribui la crearea și dezvoltarea durabilă, precum și la dialogul intelectual, prin promovarea colaborării dintre națiuni prin educație, știință, cultură și comunicații. Sperăm că vă puteți alătura anul acesta în această experiență de învățare unică”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.
De-a lungul celor 31 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.
Academia Atlantykron New Horizons va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA privind noua misiune pe Marte, Perseverance, dar și cursuri dedicate literaturii, lansări de carte, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică până la dezvoltare personală.
Ceremonia de deschidere va avea loc sâmbătă, 1 august, la orele 13.00, și va reuni câțiva dintre principalii organizatori și invitați: Sorin Repanovici, Florin Munteanu, Alexandru Mironov, Chan Chow Wah, Dr. Dumitru Dorin Prunariu, Corneliu Chisu, Guy Djoken, Mihaela Muraru-Mândrea.
► Maximizați-vă memoria – lector France McCloskey. Această clasă de atelier abordează în mod specific trei strategii principale de memorie pentru a vă îmbunătăți memoria.
► Masa rotundă ”Noi orizonturi”. Discuție cu Sorin Repanovici, Dr. Cristian Presura, Alexandru Mironov, Chan Chow Wah, Florin Colceag. Întreaga omenire se confruntă cu o serie de provocări neașteptate și se îndreaptă către un viitor care nu este cum ne așteptam să fie. Această conferință va explora noile provocări cu care ne confruntăm în aceste vremuri exponențiale și cum putem răspunde la ele, prezicând și modelând viitorul.
► Literatura românească și revista „CSF” („Colecția Science Fiction”). Lectori - Aurel Cărășel, Cristian Cârstoiu și Constantin D. Pavel. Fenomenul literaturii Science-Fiction, eseurile și ilustrațiile realizate de creatori români care trăiesc atât în țară cât și în străinătate, oferită fanilor acestui gen singura revistă românească dedicată exclusiv creatorilor români.
► Fizica stelelor compacte: piticile albe, stelele neutre, găurile negre – lector Dr. Cristian Presură. Atelierul este dedicat celor interesați de astronomie și de fizică.
► Energie și evoluție – lector Jaime Martinez. O introducere a modului în care energia ne-a influențat evoluția ca ființe umane și o privire asupra viitorului.
► Noi orizonturi ale relațiilor animal-om – lector Chan Chow Wah. Din salvarea și bunăstarea animalelor, acest curs va fi o ușă pentru reexaminarea relațiilor dintre animale și om. O nouă atitudine de a îmbrățișa un stil de viață de înțelepciune și compasiune.
► Noțiuni de Semiotică și Biosemiotică; De la semn la semnificație
- lector Dr. Florin Munteanu. O dimensiune specială a informației și o nouă paradigmă; de la Drăgănescu la Wheeler, o viziune informațională a Universului: Consecințele noii paradigme în înțelegere, relația dintre geosferă, biosferă și noosferă: modelul Gaia - planeta vie, de la informație la conștiință.
► Performanța ca standard de viață – lectori Pierre de Hillerin, Radu Dop și Mihai Covaliu. Să trăiești o viață sănătoasă înseamnă, de asemenea, mentalități sociale sănătoase și o îmbunătățire a performanței, ceea ce va duce la îmbunătățirea nivelului nostru general de viață.
► PERSEVERANCE MARS 2020 - MISIUNEA ROVER - Ravi Prakash, Erisa K. Stilley, Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov. Toate amănuntele de ultimă oră despre noua misiune marțiană.
► Dezvoltare personală - Sesiune de relaxare - Dr. Teodor Vasile. Creierul nostru este capabil să se programeze, să programeze procesul de auto-vindecare, dar și procesul de auto-recunoaștere. În evoluția noastră putem găsi un sistem cu privire la regenerarea și recuperarea noastră.
► Literatură post-apocaliptică în viziunea scriitorului Florin Purluca. O discuție despre seria sa „Praf”, care a început cu povestea cu același nume, publicată în „ Revista „Orizonturi ciudate”, apoi a continuat cu două romane - „Praf” și „Atingerea sălbaticului” - ambele publicate de Pavcon, în București. Un viitor extrem de sumbru al umanității, în care ni se oferă lupta pentru supraviețuire a unui băiețel a cărui maturizare este forțată de lumea în care a venit să trăiască.
► Apocaliptic 2020 – lector Joan Roth. Vino alături de noi în discuția noastră despre cum să ne consolidăm și să devenim mai puternici ca indivizi. Să vorbim despre cum putem recunoaște și face față revelației pentru a descoperi scopul nostru suprem divin.
► Generarea și rezolvarea crizei pentru evitarea dezechilibrelor și a catastrofelor - Dr. Florin Colceag, Sorin Repanovici și Radu Dop. Crizele sunt generate și hibridizate dacă nu sunt rezolvate la timp. Cu toate acestea, există un model funcțional care le permite să fie rezolvate în mai multe etape sau de lucru. Aceasta necesită o schimbare în percepția detaliilor semnificative și identificarea soluțiilor naturale.
► Elemente de știință a complexității: generarea și măsurarea obiectelor fractale - Dr. Florin Munteanu. Elemente de știință a complexității; Generarea și măsurarea obiectelor fractale: tehnici de evaluare a structurilor spațio-temporale neregulate (LabView, MATLAB și Orange); Aplicații și sugestii pentru cercetări suplimentare; Rolul „zgomotului” în sistemele complexe: Sono-terapie și Musicoterapie; Implicații în schimbarea mentalității și în germinarea societății Conștiinței.
► Planificarea și scrierea unui film în timp – lector Stan Jirman. Prezentare care prezintă pașii necesari pentru cercetarea locației și planificarea matematică a fotografiilor și a filmelor în timp, cu exemplu de mai multe operații de transfer național spațial pentru NASA și puncte de știri.
► Scriitori români publicați în întreaga lume - Constantin D. Pavel. Editura Pavcon și partenerul său din Statele Unite, Century Benchmark Publishing, publică scriitori români de ficțiune și fantezie pe Amazon, în engleză, pentru a putea fi citiți oriunde in lume. O prezentare a lucrării încântătoare de identificare și promovare a scriitorilor români talentați, precum Aurel Cărășel, Florin Purluca, Ovidiu Vitan, Mircea Liviu Goga, Anamaria Borlan, Claudiu Murgan, Daniel Timariu și alții.
► Știința și semnificația apei - Nina Munteanu și Florin Munteanu. Un rezumat al proprietăților anomole care dă viață apelor pe Pământ și o discuție a istoriei și a domeniului limnologiei (studiul apei dulci), incluzând multe proprietăți ale apei, ambiguitatea și originile apei, ciclul hidrologic și adaptările adesea ciudate ale vieții cu sau fără apă, inclusiv viitorul apei.
► Cine se teme de autoturisme autonome - Pompilian Tofilescu. „Cine se teme de mașinile autonome” este o scufundare adâncă de două ore în tehnologiile actuale utilizate în dezvoltarea de mașini fără șoferi, mașini care vor redefini conceptul de mobilitate.
Prezentarea începe cu definiția SAE (Society of Automotive Engineers) a nivelurilor de automatizare a vehiculelor, descrie sistemele hardware și metodele și algoritmii de inteligență artificială necesare pentru o autonomie deplină și încearcă să schițeze o cale de la provocările actuale la viitorul (aproape), când robototaxia va împărtăși drumurile cu șoferii umani.
Înscrierea la programul Atlantykron este gratuită și se poate face urmând link-ul http://www.worldgenesis.org/Atlantykron-2020_registration.html.
Echipa de organizare a Academiei Atlantykron din acest an este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), organizatori - dr. Florin Munteanu, Constantin D. Pavel și Heather Caton-Anderson, coordonatori – Mihai Gabriel și Traian Bădulescu, echipa de suport – Gabriela Repanovici, Cristina Repanovici și Mihaela Oprea.
Deși în acest an este organizat virtual, din cauza condițiilor excepționale determinate de pandemia covid-19, Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 31 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme.
Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor Instituții și Agenții Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), din partea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation.
În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de sciencefiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.
Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătorește a 31-a ediție, peste un sfert de secol de existență neîntreruptă. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.
Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction și 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență.
Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte al Societății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț etc.
Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!
În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.
În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.
În 2017, 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron și au participat la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți” - dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean.
Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee sciencefiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.
An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități - Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare.
Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.' potrivit unui comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News