Academia de Ştiinţe Medicale din Timiş, un sfert de secol de activitate

Filiala Timişoara a Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM) marchează, luni, împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare printr-o sesiune jubiliară în care sunt punctate premierele naţionale de excepţie. 

Printre acestea se numără fertilizarea in vitro a prof. Ioan Munteanu, primul transplant alogen de măduvă osoasă efectuat de o echipă coordonată de prof. Margit Şerban şi prof. Virgil Păunescu sau înfiinţarea primului centru universitar în care s-a introdus învăţământul de informatică medicală, cu recunoaştere la nivel european, coordonat de prof. Gheorghe Ioan Mihalaş.

'Sesiunea jubiliară doreşte nu doar să marcheze un sfert de veac de activitate, nu doar să evidenţieze 'academia' ca for de consacrare, ci şi să privească în viitor, cercetarea actuală fiind interdisciplinară şi reunind experienţa şi spiritul enciclopedist al generaţiilor mai vechi cu spiritul practic şi îndemânările tehnice ale generaţiilor tinere, toate puse în slujba cauzei nobile căreia ne-am dăruit - sănătatea omului', a declarat, pentru AGERPRES, prof. Gheorghe Ioan Mihalaş, expert al Comisiei Europene pe probleme de e-health.

Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale şi vicepreşedinte al Secţiei de Cercetări Biomedicale, Gheorghe Ioan Mihalaş a făcut pentru AGERPRES o scurtă incursiune prin istoria Filialei Timişoara a ASM, care s-a bazat, cu o singură excepţie, pe activitatea cadrelor didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' Timişoara.

Academicianul a spus că la început era perioada în care se puneau la punct o serie de planuri de cercetare, când România, în faza de preaderare la UE, era deja informată cu direcţiile principale de cercetare în domeniul medical, în sensul că profesorii deja puteau să circule, să participe la conferinţe internaţionale, astfel că 'am fost cu un pas înainte în domenii de cercetare, colaboram cu laboratoare din UE încă de dinainte de a fi oficial membrii Uniunii Europene'.

'Dintre cercetările cu ecou ale membrilor noştri aş menţiona câteva, cu scuze pentru cei pe care nu-i amintesc. Sunt profesorul Ioan Munteanu, membru al filialei noastre, care a realizat prima fertilizare in vitro, cu un succes deosebit, o colaborare Heidelberg; prof. Margit Şerban împreună cu prof. Virgil Păunescu care au realizat primul transplant de celule stem; în domeniul informaticii medicale, am fost primul centru universitar în care s-a introdus învăţământul de informatică medicală, cu recunoaştere la nivel european; s-a realizat un nou centru de ortopedie de mare succes. În cercetarea fundamentală a fost prof. Zeno Simon, care lucra împreună cu baza Academiei cu proiectarea medicamentelor, cu cercetări de studiu de receptori farmacologici. T

imişoara a fost unul dintre centrele de pionierat în domeniul informaticii medicale, în afară de disciplina care activa în cadrul UMF. Se mai pot enumera Societatea de telemedicină şi medicină spaţială coordonată de prof. Lazăr Fulger. Printr-o colaborare între Spitalul Judeţean Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara s-a realizat un sistem informatic de monitorizare şi evidenţă în sănătate publică, în medicina de familie', a detaliat, pentru AGERPRES, prof. Gheorghe Mihalaş.

După 1989, eforturile de revigorare a activităţii academice în domeniul ştiinţelor medicale din Timişoara au fost coordonate de academician Pius Brânzeu, care, la data de 30 iunie 1994, a devenit preşedintele de onoare al nou înfiinţatei filiale conduse de prof. dr. Gheorghe Băcanu (preşedinte) şi prof. dr. Gheorghe Ioan Mihalaş (secretar). De-a lungul celor 25 ani de existenţă, filiala a organizat 56 sesiuni de comunicări ştiinţifice având deseori invitaţi personalităţi de marcă din ţară şi străinătate. În prezent, filiala are 24 de membri (15 titulari, 4 membri corespondenţi şi 5 membri de onoare), cei mai tineri având în jur de 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel