Academia Română este în doliu

Academicianul Valeriu Cotea, președinte de onoare al Secției de Științe Agricole și Silvice, oenolog cu o impresionantă carieră științifică națională și internațională, dezvoltată de-a lungul a 60 de ani de activitate, a decedat joi dimineața, la aproape o săptămână după ce a fost internat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, informează Agerpres. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Academiei Române, care și-au exprimat regretul față de pierderea marelui oenolog.

Alegeri prezidentiale 2024

În vârstă de 90 de ani, academicianul Valeriu Cotea a fost adus la spital în urmă cu cinci zile, după ce a fost găsit în șoc cardio respirator.

'Cu numai câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani, academician Valeriu Cotea, născut pe 11 mai 1926, la Vidra, județul Vrancea, s-a stins din viață, lăsând în urma să regretul tuturor celor care l-au cunoscut, admirat și iubit, colegi, colaboratori, discipoli, prieteni. Academia Română și Secția sa de Științe Agricole și Silvice, condusă de academician Cristian Hera, aduc un respectuos și pios omagiu personalității profesorului Valeriu Cotea, pentru a cărui aniversare pregătiseră o sesiune omagială specială'.

Academicianul Valeriu Cotea va fi condus pe ultimul drum sâmbătă, 23 aprilie, ora 12.00, la Iași. La ceremonie vor participa acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române — Filiala Iași, secretarul științific al Secției de Științe Agricole și Silvice. Înmormântarea se va face cu gardă de onoare, asigurată de Garnizoană Iași.

'E un moment dificil pentru întreaga comunitate academică din România, dar mai ales pentru instituția noastră. El a fost creatorul școlii moderne românești de oenologie, pe care a dus-o la un nivel de prestigiu. Pe de altă parte, să nu uităm ca el a reprezentat țara noastră la nivel mondial, în toate forurile mondiale, pe acest segment', a declarat jurnaliștilor Vasile Vântu, rectorul USAMV Iași la care a predat academicianul Valeriu Cotea

"Vinul în existența umană", discursul de recepție 

Profesorul Valeriu Cotea a fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 1990 și membru titular în septembrie 1993, susținând Discursul de recepție cu tema 'Vinul în existența umană'. În perioada 1996-2008 a fost Președintele Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, iar din 2008 a fost ales președinte de onoare al acestei secții.

Academicianul Valeriu Cotea a fost unul dintre cei mai mari specialiști din România în domeniul viticulturii și oenologiei, manifestându-se deopotrivă ca cercetător, practician de excepție, teoretician și creator de școală. La vârsta de 25 de ani, în 1950, era deja asistent universitar în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară 'Ion Ionescu de la Brad'din Iași, Facultatea de Horticultură, devenind apoi șef de lucrări, conferențiar, profesor, șef de catedră. Între anii 1972-1974 și 1984-1986 a fost decan al acestei facultăți. Începând cu 1992 a fost director al Centrului de Cercetări pentru Oenologie — Filiala Iași a Academiei Române. A înființat mai multe plantații viticole experimentale, colecții ampelografice, care conțin descrieri amănunțite ale speciilor și soiurilor de viță de vie, a fondat o stație pilot de vinificație și un laborator de oenologie, menite să asigure formarea viitorilor specialiști. În acest scop a elaborat cursuri, manuale și caiete de lucrări practice.

Cercetările sale, considerate de referință în domeniul oenologiei din țară și din străinătate, sunt axate pe studiul indicilor oenologici și utilitatea acestora în stabilirea autenticității și caracterului de naturalețe al vinului, pe studiul potențialului oenologic al soiurilor de viță de vie pe centre viticole și podgorii. A studiat de asemenea influența unor factori tehnologici în vederea optimizării condițiilor de producere a vinurilor și a elaborat noi metode de analiză a vinului. De mare notorietate și recunoaștere științifică s-au bucurat cercetările sale privind delimitarea podgoriilor și a centrelor viticole din România în unități teritoriale naturale și stabilirea arealelor favorabile producerii vinurilor de calitate superioară îndreptățite să poarte denumirea 'de origine'. A studiat vinurile de la Cotnari și Uricani, iar vinul 'Busuioaca de Bohotin' îi datorează reintroducerea în circuitul vinurilor autentificate.

Activitatea sa de cercetare este concretizată în peste 500 de titluri, din care mai mult de jumătate sunt studii și lucrări științifice. Peste 30 de lucrări au fost prezentate în cadrul unor manifestări și reuniuni științifice internaționale și sunt publicate în reviste străine. Academician Valeriu Cotea este autorul 'Tratatului de oenologie' (în 2 volume: 1985, 1989), ca și altor importante lucrări precum 'Oenologie' (1982), 'Podgoriile și vinurile României' (2000, lucrare publicată în română, franceză și engleză, distinsă cu Premiul Academiei Române), 'Podgoria Cotnari' (2006, volum de asemenea distins cu Premiul Academiei Române), 'Tehnologii de producere a vinurilor' (2006), 'Tratat de oenologie' (2009).

Timp de 25 de ani a lucrat în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) din Paris, în calitate de expert, președinte al grupului de experți 'Tehnologia vinului', președinte al Comisiei de Oenologie și vicepreședinte al OIV. A fost membru în comitetul științific al mai multor reviste internaționale de specialitate, precum 'Bulletin de OIV' (Franța), 'Rivista di Viticultura e di Enologia' (Italia), 'Ciencia e Technica Viti-Vinicola' (Portugalia).

Activitatea sa științifică de excepție a fost recunoscută prin alegerea ca membru corespondent sau membru de onoare a numeroase societăți și academii de specialitate din țară și din străinătate: Academia de Științe Agricole și Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphenols, Academie Suisse du Vin, Accademia Italiana delle Vite e del Vino, Academie Internationale du Vin.

Distincții în țară și străinătate

Vreme de 10 ani, în perioada 1996-2006 a fost președintele Comisiei de Agronomie, Horticultură, Silvicultură și Zootehnie din cadrul Consiliului Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare de pe lângă Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

Este Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, al Universității Bioterra din București și Universităților de Științe Agronomice și de Medicină Veterinară din București și Cluj.

A fost distins de patru ori cu premiul Organizației Internaționale a Viei și Vinului din Paris (1982, 1989, 2000, 2008), cu Medaille de la Ville d'Arbois (Franța), Pionero de la Viticultura Mundial (Argentina), Confrade de Merito (Spania), Croix de Chevallier de l'Ordre du Merit Agricole (Franța).

Președinția României i-a acordat două distincții naționale: Steaua României în Grad de Cavaler (2000) și Ordinul Național Serviciu Credincios în Grad de Cavaler (2003).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel