EXCLUSIV  Acasă în Banat, proiect spectaculos de SALVARE a morilor de vânt. ”Își vor măcina grâul acolo, turiștii cumpără pâine, produse locale”

Asociaţia "Acasă în Banat" a lansat proiectul "Salvăm morile de apă", prin care îşi propune să reabiliteze mai multe astfel de edificii şi să ajute la relansarea turismului în mai multe zone din România. 

Conform unui recensământ, în România mai sunt 243 de mori de apă, multe dintre ele în stare avansată de degradare.

"E o poveste cu un fir logic. Intervenţia noastră vine ca un pas logic a ceea ce noi am făcut deja până acum. Anume, în vara anului trecut am fost la Eftimie Murgu, unde sunt 22 de mori de apă şi am renovat faţadele a 30 de case din satul respectiv, ca să încurajăm turismul, comunitatea locală. Ăla a fost primul pas. 

În a doua parte a anului trecut ne-am decis să facem un recensământ al morilor de apă, pentru că am vrut să vedem câte mai sunt în zona noastră, cum arată, dacă sunt vizitabile. Acesta a fost al doilea proiect al nostru. Am găsit 243 de mori de apă, foarte multe. De acolo ne-am propus să facem câteva reparaţii demonstrative, pentru că este evident că nu le putem rezolva noi pe toate, în ideea de a trage un semnal de alarmă, de a atrage atenţia asupra morilor care există dar care sunt în stare proastă. Anul ăsta ne-am propus să facem câteva astfel de reparaţii. 

La finalul lui februarie am reuşit să repunem în funcţiune o moară de apă de la Sasca Montană, chiar în centrul satului.  A ieşit foarte bine. Am refăcut podeţul, am pregătit tot, ca turiştii să o poată vizita. Între timp, am făcut acest proiect împreună cu fundaţia Orange, am câştigat o finanţare de 32.000 lei şi în acest proiect ne propunem să reparăm sau să viabilizăm zece mori de apă", a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 - 19 iulie 2020, la Gârnic, județul Caraș Severin. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

Aport important la turism 

"Dacă ele sunt funcţionale, oamenii le vor folosi, au tot interesul. Îşi vor măcina porumbul şi grâul acolo. Făina de la moară are cea mai bună calitate, iar oamenii de acolo o ştiu. Asta este prima componentă. Apoi, localităţile unde ne ducem noi sunt cu potenţial turistic şi deja acolo oamenii au o idee despre ce înseamnă să faci turism, şi noi vrem să îi încurajăm să le întreţină şi din punctul ăsta de vedere. Turiştii cumpără pâine, făină, sunt dispuşi să cumpere produse locale", a mai declarat Radu Trifan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel