EXCLUSIV  "Acces diferit la medicamente, în UE. E nevoie de o intervenţie legislativă". Dr. Adrian Wiener, despre inechităţile din industria farmaceutică europeană

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dr. Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a vorbit, în cadrul dezbaterii ”Noua strategie farmaceutică, inovația și accesul la medicina de standard european în România”, despre nevoia stringentă a noilor reglementări legislative din industria farmaceutică, pentru un acces mai mare şi mai rapid al oamenilor la medicamente inovative.

În 26 aprilie 2023, Comisia a adoptat o propunere pentru o nouă directivă și un nou regulament care revizuiesc și înlocuiesc legislația generală existentă în domeniul farmaceutic. 

Noua Strategie Farmaceutică Europeană îşi propune să crească accesul la medicamente inovative, însă industria se teme că acest demers va fi blocat. Dr. Adrian Wiener a venit cu mai multe observaţii:

"Propunerea de modificare a directivei şi a regulamentului este în transparenţă. Draftul a fost publicat în aprilie. Acum este, practic, momentul de găsire a unor convergenţe între industrie şi Comisia Europeană. Sunt convins că există dialog şi se încearcă adresarea tuturor problemelor pe care producătorii le ridică. În schimb, problemele pentru care s-a pornit acest demers - Noua strategie farrmaceutică europeană - sunt clare. Este evident faptul că accesul la medicamente inovative este diferit între statele membre, inerţia de a intra pe piaţă a unor medicamente este foarte mare, pe de o parte şi din cauza costurilor, pe de altă parte din cauza faptului că nu sunt introduse pe piaţă de către unele dintre ţările Uniunii Europene.

Există un acces inechitabil la medicaţia pentru diferite afecţiuni. Nu este direcţionată neapărat cercetarea şi inovarea în zona de nevoie imediată - de exemplu, antibiorezistenţa, dezvoltarea unor noi clase de antibiotice. Nu coincide cu interesul financiar, sunt investiţii foarte mari pentru dezvoltarea unei noi clase de medicamente şi de antibiotice. Interesul este crescut, riscurile de investiţie sunt mari şi atunci trebuie să existe formule de direcţionare a cercetării şi inovării şi în aceste sensuri care, oarecum, au fost neglijate.

E nevoie de o intervenţie legislativă, de o strategie, de o ghidare, de o relaţie onestă, până la urmă, cu industria care să asigure accesul în timp util la cât mai multe medicamente pentru cât mai mulţi oameni din UE, şi pentru cât mai multă patologie."

Strategia se va baza pe 4 piloni, care includ acțiuni legislative și nelegislative:

- asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente accesibile financiar și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenței la antimicrobiene și al bolilor rare)

- sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE și elaborarea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice

- consolidarea mecanismelor de pregătire și răspuns în situații de criză, diversificarea și securitatea lanțurilor de aprovizionare

- abordarea penuriei de medicamente, consolidarea poziției UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate și siguranță

Această inițiativă este în concordanță cu noua Strategie industrială pentru Europa și cu prioritățile prezentate în Pactul verde european, Planul european de combatere a cancerului și Strategia digitală europeană.

Dezbaterea integrală, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel