Profesorul Alexandru Rafila a răspuns unei întrebări venite din partea jurnalistului Val Vâlcu, legat de accesul românilor la medicamente.
"Au fost în dezbatere publică noi liste de medicamente compensate. Nu s-au materializat aceste promisiuni, mai sunt câteva zile până la 1 decembrie (n.r. - data la care listele ar fi trebuit să intre în vigoare). Printre medicamentele care ar fi trebuit să fie accesibile pacienţilor se numărau şi unele care nu aveau impact bugetar iar mecanismele folosite, cost - volum şi cost - volum-rezultat ar fi asigurat pacienţilor medicamente şi un efort mai mic al CNAS. Veţi extinde folosirea acestor mecanisme în asigurarea medicamentelor inovatoare pentru cetăţeni?", a fost întrebarea adresată de către Val Vâlcu lui Alexandru Rafila.
"Accesul la medicamente este similar accesului la servicii de sănătate. Asta e o problemă foarte serioasă şi trebuie să existe întotdeauna un balans între accesul la o listă de medicamente esenţiale - există chiar la OMS o astfel de listă - şi medicamentele inovative. Ştiţi că în România 75% dintre resursele alocate pentru medicamente merg pentru 25% dintre ele; mă refer la medicamentele originale, iar medicamentele considerate generice, care reprezintă 75% din volum, sunt finanţate cu 25% din bani. Şi întotdeauna trebuie să existe o balanţă corectă între aceste două categorii de medicamente.
În mod evident, astfel de mecanisme: cost - volum şi mai ales cost - volum-rezultat trebuie clar încurajate, pentru că ele sunt singurele care fac, pe de o parte, posibil accesul pacienţilor la medicamente şi, pe de altă parte, permit şi un control al costurilor. Că nu s-a întâmplat sau urmează să se întâmple până la sfârşitul anului, nu ştiu, dar în mod evident o astfel de extindere a acestui principiu pentru moleculele noi, inovative, este singura cale care poate să facă diferenţa şi să realizeze şi accesul la astfel de produse", a răspuns Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News