Accesul la finanţare, cea mai presantă problemă întâmpinată de companii la momentul actual

euros
euros

Accesul la finanţare reprezintă cea mai presantă problemă întâmpinată de companii la momentul actual, în derularea activităţii, urmată de identificarea şi atragerea clienţilor.

Doar 29,2% din fondurile obţinute din finanţri sunt investite în noile tehnologii, iar cercetarea deţine o pondere îngrijorătoare de 6,2%, potrivit studiului “Accesul companiilor la finanţare” realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton.

Mai puţin de o treime din companiile româneşti au beneficiat până în prezent de finanţare din surse externe afacerii. 67,7% din fondurile obţinute în urma finanţării au fost investite în echipamente, iar 47% din managerii români au folosit banii pentru finanţarea activităţilor curente derulate de companii (plata facilităţilor, a salariilor). Totodată, studiul realizat arată că 35,4% din fonduri au fost alocate pentru extinderea domeniului de activitate.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pe care managerii intenţionează să le acceseze în eventualitatea unei viitoare nevoi de credit, pe primele locuri se clasează fondurile proprii (73,6%) şi finanţările din programe ale Uniunii Europene (73,5%).Managerii români iau în considerare şi creditele bancare în proporţie de 48,7%, urmate de finanţarea din programe ale Guvernului României (38,2%), leasingul (30,6%), creditele de la furnizori şi clienţi (26,2%) şi fondurile împrumutate de la cunoscuţi (16,4%).

Cu o pondere redusă sunt amintite creditele pe efecte de comerţ (factoring-ul şi scontarea) - 11.7%, emiterea de acţiuni şi obligaţiuni (4,4%, respectiv 2,5%) şi fondurile de capital de risc (2,6%).

Criza economică se reflectă în veniturile companiilor. Problema accesului la finanţare a firmelor afectează angajaţii, cărora li se scad salariile. În contextul în care disponibilizările la stat se fac pe bandă rulantă şi mediul economic nu încurajează deschiderea de noi afaceri, numărul şomerilor va creşte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel