Cătălin Radu, directorul Bristol Myers Squibb România, a vorbit despre accesul la inovație în România, atunci când vorbim despre sistemul de sănătate.
Cătălin Radu, directorul Bristol Myers Squibb România, a vorbit la DC NEWS despre accesul la inovație în sănătate din România.
"Inovația este un cuvânt-cheie, un cuvânt esențial și nu numai că este în genele Bristol Myers Squibb, avem și o tradiție de peste 160 de ani de inovație. Este importantă pentru că foarte simplu spus: inovația salvează vieți. Imaginați-vă cum arăta lumea înainte de antibiotice. Cum arăta lumea înainte de vaccinul anti-polio? Câte decese erau? Este o situație pe care astăzi cu greu ne-o mai putem imagina pentru că suntem obișnuiți cu această inovație care salvează vieți și inovația se întâmplă în fiecare zi. Salvat vieți înseamnă opțiuni terapeutice pentru care până atunci, ceea ce exista nu era suficient. Cred că față de comunism și România a făcut niște progrese foarte mari. Vă voi da exemplul unui produs Bristol Myers Squibb, nu voi da nume pentru că este un produs cu prescripție, el a fost lansat în 1967 și se folosește și astăzi. În România a fost autorizat în 1997. Este un produs care salvează vieți, este pentru o formă de cancer de sânge, iar rezultatele sunt în continuare spectaculoase.
Accesul întârziat la inovație și ați sus foarte bine, dacă EMA aprobă un produs, indicatorul măsurat de EFPIA în studiul care se numește "W.A.I.T" și care spune cât așteaptă pacienții din diferitele țări din Europa până când au acces la aceste produse, dacă media europeană este undeva pe la un an, România e la coada cozilor, este la 918 zile și asta în condițiile în care mai puțin de jumătate din medicamentele autorizate sunt într-adevăr și compensate, pentru că nu toate ajung acolo, dar și ca să ajungi tot îți ia 3 ani. Ori asta nu este o poză foarte bună pentru o țară care dorește să progreseze, dorește să prospere", a spus Cătălin Radu, directorul Bristol Myers Squibb România.
"A fost declarat în mică măsură decalajul în ultimii ani pentru că eram la o treime, abia în acest an s-a ajuns la jumătate din medie. Asta înseamnă că media o tragem tot noi în jos sau Bulgaria" a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.
"Noi și alții ca noi. Bulgaria se plasează la cheltuieli de sănătate mai slab decât România. La cheltuieli în valoare absolută suntem pe penultimul loc în România, doar înaintea Bulgariei, dar Bulgaria a început de câțiva ani să faciliteze accesul mai rapid la inovație, rambursează mai repede", a spus Cătălin Radu, directorul Bristol Myers Squibb România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News