EXCLUSIV  Accesul la vaccinuri, o nouă abordare în România. Dan Zaharescu, explicații / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, a vorbit despre importanța comunicării eficiente și accesibilității vaccinurilor pentru a încuraja populația să se vaccineze, în special în contextul unui nou sezon epidemic. Potrivit acestuia, schimbările legislative recente facilitează accesul la vaccinuri, inclusiv prin introducerea vaccinării în farmacii, ceea ce asigură condiții de transport și păstrare corespunzătoare. 

În cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?“, organizată de DC Media Group, Dan Zaharescu a subliniat importanța comunicării pentru a încuraja populația să se vaccineze. Acesta a menționat modificările legislative recente din România care facilitează accesul la vaccinare, evidențiind necesitatea de a comunica avantajele vaccinării prin mass-media.

Dan Zaharescu a realizat, de asemenea, o analiză de cost-eficacitate, comparând costul vaccinului cu cel al suplimentelor alimentare pentru imunitate. El a concluzionat că vaccinul este mai ieftin și oferă o protecție garantată pentru sezonul epidemic. În schimb, tratamentele alternative nu garantează aceleași rezultate și pot genera cheltuieli suplimentare semnificative în cazul îmbolnăvirii.

„Ce ați face dacă ați fi în poziția unui decident, în această săptămână a prevenției gripei. Ce se întâmplă pe plan internațional? Ce fac colegii noștri din alte țări în astfel de momente cheie, la începutul campaniei de vaccinare?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„În primul rând, comunică. Comunică în sensul încurajării populației să se vaccineze, populației la risc, și ținând cont de faptul că în România au avut loc niște modificări legislative importante în ultimii doi ani, care facilitează accesul populației la vaccinare, lucrurile acestea ar trebui comunicate.

Este extrem de importantă această comunicare cu publicul larg și prezentarea avantajelor vaccinării, comparativ cu alte soluții care sunt propuse, în special prin mijloacele mass-media.

Dacă este să facem o analiză de cost-eficacitate, la nivel personal, ca indivizi, dacă ne uităm cât costă un vaccin și cât costă un supliment alimentar care ar avea proprietăți care să-ți crească imunitatea, vei observa că acel produs care îți crește imunitatea, altul decât vaccinul, are un preț o dată și jumătate, cel puțin, mai mare decât vaccinul, iar vaccinul îți garantează faptul că te protejează pentru sezonul epidemic respectiv, în timp ce celălalt produs nu-ți dă niciun fel de garanție.

Mai mult decât atât, dacă este să te îmbolnăvești, costurile personale, că trebuie să-ți cumperi diverse produse, toate acestea ajung să te coste poate și de 10 ori mai mult decât te-ar fi costat vaccinul, într-o primă fază.", a spus Dan Zaharescu. 

 

2. -imagine fara descriere- (dan-zaharescu_71991900.jpg)

 

Vaccinurile sunt disponibile pe piață

Dan Zaharescu a discutat despre o schimbare legislativă care facilitează accesul pacienților la vaccinuri și asigură disponibilitatea acestora pe piață la începutul sezonului de vaccinare. Potrivit acestuia, persoanele interesate pot solicita o prescripție de la medicul de familie pentru a se vaccina.

„Pe de altă parte, acea schimbare legislativă de care vorbeam, în primul rând, facilitează accesul pacienților la vaccinuri, garantând faptul că, de la începutul sezonului de vaccinare, vaccinurile sunt disponibile pe piață. Deci, în acest moment, vaccinurile sunt disponibile pe piață. Dacă populația se duce și solicită medicului de familie o prescripție pentru a se putea vaccina, fără îndoială că lucrurile se pot derula.

Un alt element care a fost introdus, și a fost într-o primă fază un proiect pilot care facilitează și mai mult accesul la vaccinare, este vaccinarea în farmacii și această soluție, din punct de vedere logistic, este cea mai sigură soluție pentru a avea garanția că vaccinul nu este afectat de transportul lui în condiții improprii.

Vaccinurile trebuiesc menținute la o temperatură foarte scăzută, între 2 și 8 grade, și dacă l-ai luat din farmacie și nu te duci imediat la medicul de familie ca să ți-l administreze, dacă el nu este păstrat în condiții optime, își pierde proprietățile și atunci degeaba ajunge să fie administrat.

Deci sunt o serie întreagă de măsuri, de elemente care dacă sunt comunicate corect și continuu opiniei publice, ar putea să ducă la o creștere a ratei de vaccinare în România.”, a spus Dan Zaharescu la conferința „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?“, organizată de DC Media Group. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel