Un avion de pasageri american cu 64 de persoane la bord s-a ciocnit miercuri seară cu un elicopter, cu trei militari la bord, deasupra capitalei Washington.
Știre în curs de actualizare...
Întrebat despre prezenţa la bord a acestor sportivi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "aceste informaţii triste se confirmă". "Au fost şi alţi concetăţeni de-ai noştri acolo", a adăugat el, citat de AFP.
Kremlinul a transmis joi condoleanţe familiilor cetăţenilor ruşi care şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea avionului înregistrat la American Airlines, dar operat de filiala sa regională PSA Airlines.
Întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin plănuieşte să-i transmită condoleanţe preşedintelui american Donald Trump într-un apel telefonic, Peskov a spus că nu există planuri pentru contacte la nivel înalt deocamdată.
"Inna Volianskaia, câştigătoarea bronzului la patinaj artistic în proba de perechi la campionatele Uniunii Sovietice, se afla printre pasagerii avionului prăbuşit la Washington", a indicat agenţia de stat rusă TASS.
Agentul sportiv Ari Zakarian a declarat pentru Match TV că mai mulţi sportivi ruşi călătoreau în avionul prăbuşit. "Nu vreau să dau nume, dar erau mai mulţi dintre ai noştri la bord", a spus el, conform Agerpres.
Un patinator american, Jon Maravilla, a declarat pentru RIA Novosti că printre pasagerii avionului prăbuşit se aflau 14 patinatori, fără a lua în calcul antrenorii şi familiile acestora.
Maravilla a mai zis că a primit permisiunea de a nu se îmbarca în aeronavă deoarece nu i-au permis să urce la bord împreună cu câinele său. Astfel, a ales să facă deplasarea la Washington cu mașina personală.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat joi susţinerea față de omologul său american Donald Trump, în urma ciocnirii unui avion de linie cu un elicopter militar la Washington.
"Mesajele noastre de susţinere se îndreaptă către preşedintele (Donald) Trump şi poporul american, în aceste momente tragice", a scris Zelenski.
"Prezentăm condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor", a adăugat Zelenski, făcând referire la "informaţii bulversante".
Washingtonul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, aminteşte AFP, notează Agerpres.
”Sportivi, antrenori și membri” ai comunității de patinaj artistic se aflau în avion. Patinatorii se întorceau de la Campionatele SUA de patinaj artistic din Wichita, Kansas, desfășurate în perioada 20-26 ianuarie.
De asemenea, în avion se aflau doi patinatori artistici ruși, campioni mondiali, a declarat media de stat rusă TASS, citând o sursă. Este vorba despre antrenorii ruşi de patinaj artistic Evgenia Şişkova şi Vadim Naumov. Cei doi s-au întors alături de un grup de tineri patinatori. Publicaţia rusă Mash a arătat o listă cu 13 patinatori. Mulți dintre ei sunt copii ai emigranţilor ruşi în Statele Unite ale Americii.
Totodată, Inna Volianskaia, fostă patinatoare ce a concurat pentru Uniunea Sovietică, ar fi fost la bordul avionului prăbușit. Volianskaia a fost antrenoare la clubul de patinaj artistic din Washington.
Înregistrarea audio a controlorilor de trafic aerian, obținută de CNN, evidențiază momentul în care operatorii de control al traficului aerian chestionează elicopterul, dacă zborul comercial operat de PSA Airlines se află în raza lor vizuală.
Un controlor de trafic aerian a zis: „PAT 2-5 aveți CRJ-ul în vizor?”
„PAT 2-5 treceți în spatele CRJ”, a spus controlorul.
Alte înregistrări audio ale controlului traficului aerian, cu puțin timp înainte de ciocnire, îl surprind pe pilotul elicopterului menționând: „PAT 2-5 are aeronava în vizor, solicită separare vizuală”. (n.red. adică o metodă prin care piloții sau controlorii de trafic aerian asigură distanța sigură între aeronave prin observarea directă a acestora, mai degrabă decât prin folosirea mijloacelor electronice ori a instrumentelor de navigație).
După mai puțin de 13 secunde, înregistrările audio au surprins voci în fundal, respectiv un oftat puternic, aparent de la turn, în momentul prăbușirii.
Turnul a alertat apoi un alt pilot cu privire la ce s-a întâmplat.
„Nu știu dacă ați prins mai devreme ce s-a întâmplat, dar a avut loc o coliziune pe capătul de apropiere al 3-3. Vom întrerupe operațiunile pentru o perioadă nedeterminată dacă doriți să vă întoarceți la poartă. Vă sugerez să vă coordonați cu compania. Anunțați-mă ce vreți să faceți”, a zis controlorul, referindu-se la pista 33.
De asemenea, înregistrarea audio a evidențiat că un alt pilot a văzut incidentul și a confirmat cu un controlor de trafic aerian.
Un alt pilot a putut fi auzit spunând: „Da, eram în finală scurtă și am văzut rachete de semnalizare din partea opusă a Potomacului”.
Ulterior, un controlor de apropiere a zis: ”Se pare că ambele aeronave implicate se află în râu”.
Pilotul Cezar Osiceanu a subliniat elementele care pot contribui major la producerea unei catastrofe aeriene.
”Din analiza primelor informații rezultă ca există o serie de probleme precum:
1. Cum a fost făcută Dirijarea radar a traficului militar și civil care ar fi trebuit să prevină trecerea unuia pe lângă altul sub distanțele și înălțimile de siguranță
2. Dacă sistemul TCAS de evitare a coliziunilor în aer cu care era echipat avionul de pasageri a funcționat și dacă piloții acestuia au respectat indicațiile acestuia în locul celor primite de la controlorul de trafic ținând cont de înălțimea la care a avut loc impactul
3. Dacă controlorul de trafic de la sol a fost verificat de supervizorul său atunci când a permis celor două ținte aeriene pe care le dirija să zboare într-o zonă atât de apropiate unul de altul existând pericolul de ciocnire în aer
4. Dacă elicopterul militar avea pornit sistemul de identificare în zbor care permite avioanelor civile să cunoască traiectoria și înălțimea la care zboară pentru a putea fi evitate cu ajutorul sistemului TCAS
5. Care era nivelul de pregătire al piloților militari de pe elicopter în raport cu zborul în zonele aeroportuare civile
O altă problemă este dată de faptul ca urbanizarea excesivă și necontrolată a condus la înglobarea aeroporturilor în interiorul orașelor deși inițial acestea au fost construite la marginea lor
În plus în cazul de față se pune o problemă în plus deoarece sediul Pentagonului era la câteva mile distanță și de asemenea există în zonă și Casa Albă. Această situație a fost folosita de către teroriști în celebrele atacuri din 11 septembrie și a condus la niște măsuri dar iată ca noua situație creată de această catastrofă va trebui să fie rezolvată”, a evidențiat pilotul Cezar Osiceanu.
De asemenea, pilotul a relatat câteva cazuri din România, ce ar fi putut duce la accidente din cauza nerespectării normelor de urbanism.
”În România sunt cazuri celebre care ar fi putut conduce la accidente datorate nerespectării normelor de urbanism
Una dintre acestea a fost la Cluj când a fost construită o casă cu etaj exact în axul pistei de aterizare lucru petrecut și la Băneasa acolo unde s-a ridicat un bloc în axul pistei.
Traficul aerian foarte intens și în continuă creștere necesită mijloace de control și dirijare suplimentare dar există și posibilitatea atingerii unei limite operaționale și umane
De exemplu în acest caz elicopterul militar avea o stație radio pe frecvența militară de dirijare a zborului și cealaltă pe frecvența civilă.
Cum interferențele radio, stresul, aglomerația manevrelor din cockpit, zborul la înălțime mică, noaptea și într-o zonă puternic obstacolată sunt elemente care au contribuit major la catastrofa autorităților aeriene de pretutindeni vor trebui să ia măsuri suplimentare în ceea ce privește procedurile aeroportuare”, a mai subliniat pilotul Cezar Osiceanu.
Aproximativ 19 aeronave au fost deviate către Aeroportul Internațional Dulles în momentul ciocnirii.
Un avion de pasageri s-a prăbușit în râul Potomac, în proximitatea Aeroportului Național Reagan din afara Washingtonului, transmite CNN. Avionul aparținea American Airlines. Avionul s-a ciocnit cu un elicopter militar Black Hawk, notează Administrația Federală a Aviației, transmite NBC.
Condițiile de salvare se desfășoară în condiții de dificultate. Acum la Washigton este noapte, ger, iar apa ”este tulbure, o condiție foarte dificilă pentru salvatori să se scufunde”, subliniază John A. Donnelly Sr., șeful pompierilor din DC.
Aproximativ 18 cadavre au fost recuperate din apa râului Potomac, transmite The Economic Times News.
Momentan, aproape 300 de oameni lucrează la operațiunile de căutare și salvare pe râul Potomac, a mai zis șeful DC Fire and EMS.
”La 8:58 (p.m. – ora locală), primele unități au ajuns la fața locului și au găsit un avion în apă și au început operațiunile de salvare”, a spus el. O alertă a fost lansată pentru prima dată la ora 20:48, a declarat șeful pompierilor, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Aeroportul Național Reagan, transmite CNN.
Jack Potter, președintele și directorul general al Metropolitan Washington Airports Authority, a declarat că Aeroportul Național Reagan va fi închis joi, până cel puțin la ora 11 a.m. ora locală.
Nu există niciun impact cu privire la celălalt aeroport din zona Washington, Dulles International Airport, a mai zis oficialul american, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CNN.
Coliziunea "trebuia să fie evitată", a declarat preşedintele american Donald Trump pe reţeaua sa socială Truth Social, transmite joi AFP.
"Avionul era pe o traiectorie de apropiere perfectă spre aeroport. Elicopterul se îndrepta drept spre avion de o perioadă de timp. Noaptea era clară, luminile de pe avion străluceau, de ce elicopterul nu a urcat sau nu a coborât, sau nu a efectuat un viraj?", a scris preşedintele american.
"De ce turnul de control nu i-a spus elicopterului ce să facă în loc să îl întrebe dacă a văzut avionul? Aceasta este o situaţie teribilă care mai ales ar fi trebuit să fie evitată", a notat Donald Trump.
Piloții se plâng că este un spațiu aerian aglomerat în zonă. Chiar și în aceste condiții, un expert BBC a spus că un asemenea incident nu trebuia să se întâmple deoarece vizibilitatea era bună și există Tehnologia radar TCAS, un sistem de prevenire a coliziunilor în traficul aerian.
Primarul Washington DC, Muriel Bowser, a declarat, joi dimineață, că ”ambele aeronave sunt în apă”. A confirmat că 64 de oameni se aflau la bordul avionului American Airlines și trei oameni în elicopterul militar. ”Accentul se pune acum pe salvarea oamenilor și pe asta se concentrează tot personalul nostru”, a zis Bowser.
Anterior, American Airlines a afirmat, pentru CNN, că 60 de pasageri și patru membri ai echipajului se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit.
Operațiunea de căutare și salvare a supraviețuitorilor coliziunii aviatice este din ce în ce mai sumbră, conform unei surse din cadrul forțelor de ordine, transmite CNN.
Aceasta a descris imaginile de la salvatori ca fiind ”uimitoare”, afirmând că era greu să înțeleagă ce vedeau. Ei au spus că avionul era desfăcut în mai multe bucăți.
Două surse din cadrul forțelor de ordine și o altă sursă familiarizată cu acest caz confirmă că niciun supraviețuitor nu a fost găsit până în acest moment.
Conform sursei, oficialii se pregătesc să declare ziua aceasta ca fiind cea mai mortală catastrofă din DC din ultimele decenii, de când un zbor Air Florida s-a prăbușit pe podul de pe strada 14, care leagă Arlington, Virginia, și Washington, DC, în anul 1982.
Sursa foto: Agerpres
John A. Donnelly Sr., șeful pompierilor din DC, a afirmat că toate eforturile de salvare ce se desfășoară în aceste momente sunt în apă, iar condițiile sunt ”periculoase”. ”Apa este tulbure și este o condiție foarte dificilă pentru ei să se scufunde”, a subliniat el, adăugând că eforturile de recuperare vor dura, probabil, mai multe zile.
"Nu există niciun indiciu de criminalitate sau terorism în accident. FBI este pregătit să acorde asistență", a declarat un înalt oficial FBI de la biroul din Washington, citat de NBC.
Accidentul s-a petrecut în apropierea aeroportului naţional Ronald Reagan unde traficul a fost oprit, au anunţat responsabili americani, scrie AFP.
"Dumnezeu să-i binecuvânteze", a reacţionat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat publicat miercuri, spunând că a fost "pe deplin informat despre teribilul accident" care a avut loc la Washington.
Foto: Agerpres
Potrivit primelor informaţii furnizate de Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei (FAA), o aeronavă Bombardier operată de PSA "s-a ciocnit la altitudine medie" cu un elicopter Sikorsky H-60 în timp ce se apropia de aterizare pe aeroportul Reagan, care se află la marginea Washingtonului.
Un Bombardier de acest tip poate transporta până la 78 de persoane. Avionul venea de la Wichita, statul Kansas, cu 60 de pasageri şi patru membri ai echipajului şi urma să aterizeze la Washington la ora 21.00 (joi, 02.00 GMT).
Vorbind despre un "incident aerian", aeroportul a anunţat pe X că a "suspendat" toate decolările şi aterizările. Elicopterul este cunoscut sub numele de "Blackhawk" şi poate transporta 15 persoane. La locul accidentului este în desfăşurare o operaţiune de căutare şi salvare în care au fost implicaţi poliţişti şi pompieri, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News