În urmă cu un an, un accident rutier a cutremurat România. Este vorba despre cazul morții tinerei Gabriela Rîpan. Astăzi, magistrații judecătoriei Cluj-Napoca au dat o decizie importantă. Avocatul familiei a venit cu explicații pentru DC News.
Tânărul Ştefan T. C., autorul cumplitului accident din localitatea Floreşti, județul Cluj, din data de 21 ianuarie 2019 în care o studentă din Suceava, Gabriela Rîpan, şi-a pierdut viaţa, va fi cercetat pentru infracţiunea de omor și riscă între 10 și 20 de ani de închisoare. Acest lucru au decis miercuri magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca.
Amintim faptul că în tragica seară de 21 ianuarie 2019, Ştefan T. C. se afla la volanul unei mașini de lux, care aparținea victimei Gabriela Rîpan. Șoferul a pierdut controlul asupra volanului și s-a lovit de un stâlp de pe marginea drumului. Tânăra a murit pe loc, fiind prinsă în autovehicul, iar șoferul a 'zburat' prin parbriz, ajungând pe câmp.
Tânarul a fost testat preliminar pozitiv pentru substanţe psihoactive, chiar dacă examenul toxicologic ulterior a fost negativ pentru amfetamine, tetrahidrocanabinoli, morfină și alți derivaţi. Potrivit unor surse apropiate anchetei, rezultatul poate fi considerat incomplet deoarece s-au vizat doar anumite substanțe, prin urmare, ar exista posibilitatea ca tânărul să fi consumat alte substanţe interzise, precum sunt cele denumite generic „etnobotanice” sau cele din categoria „anabolizantelor” (Legea nr. 104/2008).
'Soluția pe scurt: Judecătoria Cluj-Napoca Secţia Penală Dosar nr. 12879/211/2019 Minută: 22.01.2020 În temeiul art. 386 alin. 1 C.proc.pen. dispune schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul Cîrje Tudor Ştefan a fost trimis în judecată, din infracţiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 C.pen. în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Admite excepţia necompetenţei materiale invocate din oficiu de instanţă. În temeiul art. 47 alin. 1, art. 50 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 36 alin. 1 C.proc.pen. declină către Tribunalul Cluj soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Cîrje Tudor Ştefan, cauza având ca obiect infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22 ianuarie 2020', potrivit Judecătoriei Cluj-Napoca.
Conform unor alte surse apropiate anchetei, deși inculpatul figurează cu un istoric de sancțiuni rutiere, începând cu anul 2017: nefolosirea centurii de siguranță (2017), lipsa documentelor (2017), staționare neregulamentară (2018), două accidente cu pagube materiale (2018), staționare neregulamentară (2018), circulație pe drum cu accesul interzis (2018), depășirea cu peste 50 km/h a vitezei admise și alte nerespectări privind depășirea (2018), procurorul din sala de judecată ar fi manifestat o atitudine partinitoare, oferind circumstanțe atenunante și motivand în pledoaria sa că între acesta și victimă existau sentimente, iar acesta nu era un șofer cu experiență.
După o pauză de jumătate de oră, magistrații au decis schimbarea încadrării penale. Un avocat al aceleași case de avocatură care îl reprezintă pe inculpat i-a replicat judecătorului că este vorba de o lipsă de competență și a solictat mutarea celuilalt proces al familiei Rîpan la Tribunalul Cluj (împotriva firmei de asigurăre), mai precizează sursele citate.
Alexandru Rîșniță, avocatul familiei Rîpan, a solicitat schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de ucidere din culpă prev. și ped. de art. 192 alin. (2) C. pen., în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. (1) C. pen. În cuprinsul actului de sesizare al instanţei se reţine faptul că “inculpatul a săvârșit fapta cu intenție indirectă, în sensul că a prevăzut și a acceptat producerea rezultatului. Acceptarea a fost reținută prin prisma faptului că inculpatul s-a bazat pe hazard, socotind fără temei anume că accidentul nu se va produce.”
'Tânărul deţinea permis de conducere de puţină vreme;
- conducea pentru prima dată autovehiculul Mercedes-Benz CLS 500 4Matic, proprietatea victimei, astfel că capacităţile tehnice ale autovehiculului și viteza cu care răspunde la comenzi îi erau necunoscute;
- dorinţa declarată de a testa viteza maximă a autovehiculului
- se deplasa cu o viteză mult superioară limitei maxime admise pe acel sector de drum, pe un carosabil acoperit cu polei (în jur de 150 km/h, în condiţiile în care ceilalţi participanţi la trafic se deplasau cu maximum 40-50 km/h);
- a cuplat modulul SPORT pentru a testa viteza maximă a autovehiculului în condiţii meteorologice absolut improprii;
- a decuplat sistemele de protecţie ale autovehiculului, având reprezentare clară că un astfel de demers sporește șansele unui accident și totodată a vătămării pasagerilor;
- s-a angajat într-o depășire neregulamentară.' a declarat avocatul pentru DC News.
Familia victimei a intentat un proces și împotriva companiei de asigurări, cerând despăgubiri.
'Familia a înființat o fundație, Asociația caritabilă Gabriela Rîpan, la finalul anului trecut, preluând cazuri ale victimelor accidentelor rutiere și nu numai. Vor să canalizeze toți banii pe care îi obțin ca daune morale să fie folosiți pentru persoanele care sunt implicate în accidente rutiere, dar scapă cu viață și nu au bani pentru tratament medical. Este un gest de lăudat.' a mai punctat Alexandru Rîșniță, avocatul familiei Rîpan pe cauze penale.
Momentan asociația este susținută din fonduri proprii, urmând ca suma câștigată în urma procesului cu compania de asigurări să fie transformată în capital de bază.
'La data de 21 ianuarie, în jurul orei 03:00, un tânăr de 19 ani din Florești, în timp ce conducea autovehiculul marca Mercedes-Benz CLS 500 pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. Acesta a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale.' au precizat reprezentanții IPJ Cluj.
Gabriela Rîpan era studentă la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca și lucra ca make-up artist. Acesta ar fi primit autoturismul Mercedes cadou de la familia sa atunci când a împlinit vârsta de 18 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News