EXCLUSIV  Accidentul de la Cernobîl și apariția cancerului. Poiană: Nu putem să nu luăm în discuție această ipoteză

Foto Pexels
Foto Pexels

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, a spus că nu putem să nu luăm în discuție o creștere a cancerului tiroidian „după evenimentul nefericit de la Cernobîl”.

Alegeri prezidentiale 2024

„Accidentul de la Cernobîl a avut afecte, s-au mai adunat date între timp? Numărul cazurilor de cancer tiroidian este în creștere, dar poate tocmai pentru că sunt aparatele mai performante și le descoperă medicii mai des”, a spus jurnalistul Val Vâlcu în cadrul unui interviu cu specialistul Cătălina Poiană.

„Nu putem să nu luăm în discuție o creștere a cancerului tiroidian după evenimentul nefericit de la Cernobîl, dar, în același timp, dacă se analizează incidența cancerului tiroidian și tipuri de cancere care se depistează, sunt mult mai multe cancere care se depistează într-un stadiu extrem incipient, tocmai pentru că ecografia tiroidiană se face cu aparate din ce în ce mai performante și din ce în ce mai multe situații clinice”, a explicat Cătălina Poiană.

„Spre exemplu, se pot face diverse ecografii pentru vasele de la baza gâtului, așa numitele ecografii dopler, care se recomandă de către cardiologi sau neurologi, și, cu ocazia aceasta, se poate depista și un nodul tiroidian”, a mai spus Cătălina Poiană.

Prof.dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, la DC News și DC Medical

Youtube video image

Prof. dr. Cătălina Poiană: Obezitatea dă cancer de orice fel

Prof. dr. Cătălina Poiană a transmis un semnal puternic de alarmă cu privire la obezitate.

„Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități. Un exemplu clar îl reprezintă obezitatea, care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Ați remarcat că am spus că este o boală? De anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică netransmisiblă. E nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți cu abordare într-o echipă multidisciplinară”, a zis specialistul.

„Cifrele sunt într-o creștere dramatică. Noile date pe anul 2022 arată că inclusiv în România numărul pacienților cu obezitate este în creștere, atât la adulți, cât și la copii, cifre care ne obligă să intervenim în acest domeniu”, a subliniat Cătălina Poiană.

„Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune, nu mă refer doar la riscul apariției diabetului zaharat de tip 2, la patologia cardiovasculară, mă refer și la alte tipuri de patologie, cum ar fi cancerul. Trebuie să știți că riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare”, a spus specialistul. Mai mult, Cătălina Poiană a zis: „obezitatea dă cancer de orice fel!”

„Trebuie să privim jumătatea plină a paharului și să ne gândim că, atunci când se fac campanii care conștientizează lumea asupra riscului, măsurile benefice nu au încetat să apară”, a mai zis Cătălina Poiană.

Prof. Dr. Cătălina Poiană: Sindromul long-COVID va ridica probleme multă vreme

Prof. Dr. Cătălina Poiană a vorbit și despre sindromul Long-Covid.

„Sindromul long-COVID va ridica, din păcate, probleme multă vreme și cred că încă învățăm”, a spus Cătălina Poiană în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„De fapt, toată pandemia a fost de a învăța în timp real o afecțiune pe care nu știu dacă am deslușit-o cu totul, dar am învățat că sunt multe lucruri pe care le putem preîntâmpina și că un dezechilibru al unei boli cronice te expune foarte mult la risc”, a spus Cătălina Poiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel