Simona Brana, country manager al Medtronic, a vorbit la dezbaterea HEALTH ROMÂNIA II - PIAȚA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA, ÎN FAȚA UNOR PROVOCĂRI despre impactul, tratamentul și costurile accidentului vascular cerebral.
„Avem în jur de 34-35.000 de decese anual, cauzate de accidentul vascular cerebral. Acesta este cea de-a doua cauză de deces și prima cauză de dizabilitate la nivel mondial și în România este exact la fel. Costurile pentru tratamentul accidentului vascular cerebral sunt uriașe, în jur de 650 de milioane, dintre care 89% sunt costuri indirecte, adică la acei pacienți supraviețuitori, care devin asistați social și care generează în continuare niște costuri uriașe. Harta este puțin înfricoșătoare", a declarat Simona Brana, country manager al Medtronic.
"În acest moment, în România, avem patru centre capabile să furnizeze trombectomie mecanică, adică tratamentul accidentului vascular cerebral. Există un centru în Târgu Mureș și unul în București. Cele două centre oferă permanență, timp de 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Celelalte două, unul în Timișoara și altul în București, oferă tratament doar în timpul zilei", a mai adăugat ea.
„Totuși, s-au făcut niște progrese importante pe parcursul ultimului an. De la patru specialiști, patru medici care puteau să ofere acest tip de tratament, astăzi sunt 25. Specialitatea neuroradiologie intervențională nu era o specialitate recunoscută până anul trecut, anul trecut a devenit o specialitate în sine, iar acest proces continuă cu suportul tuturor celor implicați, adică societatea profesională, bineînțeles Ministerul Sănătății, Casa de asigurări de Sănătate, Comisia și industria, în același timp, pentru deschiderea de noi centre și pentru formarea de noi speciaiști în trombectomie mecanică", a mai precizat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News