Acciza pe băuturile răcoritoare, în funcție de zahăr. USR, proiect

orar-hypermarket
orar-hypermarket

Uniunea Salvaţi România a depus la Senat un proiect de lege care prevede o acciză diferenţiată în funcţie de conţinutul de zaharuri al băuturilor răcoritoare. 

"USR a depus un proiect de lege la Senat care propune instituirea unei accize diferenţiate pe fiecare hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere. Un român consumă în medie 71 de litri de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor / an, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 1 la diabetul zaharat", a menţionat sursa citată. 

USR invocă studiile ştiinţifice care indică o asociere directă între consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri şi incidenţa obezităţii şi diabetului zaharat. 

"Această măsură este o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceeaşi măsură se aplică în Marea Britanie, Franţa şi Irlanda de la 1 aprilie 2018. În România avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare, cea mai mare incidenţă a diabetului zaharat, printre cele mai mari incidenţe ale obezităţii. Această măsură este necesară deoarece consumul excesiv de zaharuri duce la prea multe boli care pot fi prevenite", a precizat senatorul USR Adrian Wiener, iniţiatorul proiectului. 

Problema diabetului zaharat 

În strategia naţională de sănătate, diabetul zaharat reprezintă o problemă de securitate naţională, deoarece 11,6% din populaţia adultă suferă de diabet, adică 1.700.000 de români, se mai arată în comunicat. USR apreciază că proiectul va stimula producătorii să reducă treptat zaharurile din sucuri pentru a plăti mai puţin. În prezent, o sticlă de 500 ml de băutură răcoritoare nealcoolică are 55 grame de zahăr, adică aproape 11 linguriţe pline de îndulcitor. 

"Proiectul senatorului USR Adrian Wiener propune o acciză diferenţiată în funcţie de conţinutul de zaharuri. Astfel: nu se percepe acciză pentru băuturile îndulcite cu un conţinut mai mic de 5 g/100 ml zahăr liber adăugat; acciză în cuantum de 0,33 bani/litru pentru băuturile cu un conţinut de zahăr adăugat între 5 şi 8 g/100 ml; acciză în cuantum de 1 leu/litru pentru băuturile cu un conţinut de zaharuri de peste 8 g/100 ml. Impactul bugetar pozitiv estimat este de peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sumă care va fi folosită pentru finanţarea Acţiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet. În acest scop, proiectul modifică atât Codul Fiscal cât şi prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu privire la nivelul contribuţiilor pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate", reiese din comunicat. 

Avantajele accizei 

USR menţionează că printre avantajele introducerii accizei pe zaharuri în sucuri se numără: scăderea consumului de sucuri îndulcite, stimularea producătorilor să reducă excesul de zaharuri adăugate şi să ofere consumatorilor produse mai sănătoase, un echilibru al preţurilor între sucurile naturale şi cele cu zaharuri ceea ce va încuraja obiceiurile sănătoase de consum şi va veni în sprijinul sistemului de sănătate, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel