Grecii se gândesc cu groază la vara ce urmează, după ce au înregistrat cea mai caldă iarnă din toate timpurile.
Cea mai mare temere din Grecia este legată de incendii.
Iarna aceasta a fost cea mai caldă înregistrată pentru Grecia, potrivit datelor analizate de oamenii de știință greci, amenințând viabilitatea recoltelor și stârnind temeri de încă o vară de incendii devastatoare.
Din decembrie până în februarie, temperatura medie de vârf a fost de 11,3 grade Celsius, cu 1,8 grade peste temperaturile medii de iarnă din 1960-2024, crescând cu până la 7-8 grade mai mult în unele părți din nordul Greciei, potrivit Observatorului Național din Atena, care a analizat datele Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE.
Într-adevăr, a fost cea mai caldă iarnă de când înregistrările au început în 1936 și urmează o tendință: șase dintre cele mai calde ierni ale Greciei au fost înregistrate în ultimii 10 ani, arată Reuters.
„Temperaturile au fost peste normal în majoritatea zilelor, cu doar intervale mici de vreme rece”, a declarat pentru Reuters Konstantinos Lagouvardos, director de cercetare la observatorul național.
„Aceasta este o nouă realitate și trebuie să o luăm în serios. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, aici” continue el.
Datele sunt o preocupare pentru Grecia, care este una dintre cele mai afectate țări din Europa, unde incendiile de vegetație au ucis cel puțin 20 de persoane vara trecută. În toamnă, ploile torenţiale record au distrus case, terenuri, stârnind îngrijorări cu privire la fragilele apărări climatice ale continentului.
”Lipsa unei ierni adecvate va crea cu siguranță probleme”, deoarece copacii înfloresc prea devreme, a spus Michalis Antonopoulos, șeful cooperativei de fermieri din Kalamata, principalul producător de ulei de măsline grecesc.
Oamenii de știință au spus că iarna caldă din Grecia, împreună cu precipitațiile scăzute și umiditatea scăzută ar putea însemna mai multe incendii în timpul verii. Astfel de incendii sunt frecvente în Grecia, dar s-au agravat în ultimii ani din cauza căldurii extreme pe care oamenii de știință o leagă de schimbările climatice.
„Bineînțeles că acest lucru crește riscul”, a spus Christos Zerefos, un expert de top în climă și șeful Centrului de Cercetare pentru Fizica Atmosferică și Climatologie din Grecia.
„De acum înainte, fiecare lună care vine, fiecare iarnă care vine, va fi cea mai caldă vreodată”, a spus Zerefos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News