Iată de ce, pentru români, mutarea în Spania poate fi nu doar incredibil de ușoară, dar și fascinantă!
Cristiana Uzuna este avocată româncă. Din Spania, care i-a devenit casă, a oferit un interviu în cadrul emisiunii ”Tradiții românești în diaspora” de la DCNews, DC News TV și ȘtiriDiaspora. În cele din urmă, a fost și un noroc că este româncă: totul a fost mult mai simplu pentru ea decât pentru un occidental, după cum afirmă.
”Dau un exemplu aparent banal, dar ilustrativ din punctul meu de vedere. Când am venit pentru prima oară în Spania, îmi adusesem mașina, dar îmi era teamă să conduc. Am considerat că infrastructura era prea mare pentru mine, erau atâtea șosele, autostrăzi, șosele de centură încât tot timpul mă rătăceam.
O mare parte din timp foloseam transportul public și îl apreciam. În timp ce eu îl apreciam și eram fascinată de autobuz, de metrou, de tren, un coleg avocat spaniol îmi spunea: `Sunt atât de proaste!`. Îi spuneam `Voi nu știți ce înseamnă să nu ai astfel de infrastructură`”.
În continuare, avocata a povestit cât de bine pus la punct este transportul feroviar din Spania, unde, într-adevăr pare a fi un lux. Avocata a dezvăluit că dacă întârzie trenul 15 minute, primește banii integral pe bilet. Citește mai mult pe DCNEWSTV
Și-n România, într-o perioadă tehnocrată, se transmitea ideea că trenul este un lux. Probabil că este, dar nu în țara noastră.
În 2022, întârzierile trenurilor de călători au însumat 4.326.618 de minute, respectiv 3004 zile, adică 8,2 ani. În anul 2020, întârzierile au fost de 2.560.489 de minute (4,8 ani), iar în 2021, de 3.487.509 minute (6,6 ani).
Însă, comparația România - Spania nu are cum să existe, în mod real, diferențele fiind uriașe. Spania are una dintre cele mai mari reţele de cale ferată de mare viteză din Europa. O distanţă de 630 de km, atât cât este între Madrid şi Barcelona, este parcursă de trenurile de mare viteză în 2 ore şi 30 de minute. Cei care călătoresc cu trenul în Spania pot să-și primească banii înapoi nu doar pentru întârzieri, dar și dacă, pe perioada călătoriei, nu este pornit aerul condiționat în vagoane. De altfel, Spania este numită regina căilor ferate din Europa. Aici, peste 300 de trenuri de mare viteză circulă zilnic și aproape toate ajung la timp. Renfe este compania națională de transport feroviar a Spaniei.
----
Tradiții românești în diaspora este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin care se dorește sprijinirea românilor care locuiesc în străinătate să descopere și să redescopere tradiții și obiceiuri românești, prezentate într-o formă creativă și interactivă, beneficiind de expunerea unor experiențe personale, dar și de informații documentate științific, existente în patrimoniul bibliotecilor din România.
Materialele realizate în cadrul acestui proiect nu reprezintă poziția Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dar vin să sprijine într-o notă originală și bine fundamentată teoretic, misiunea de a încuraja sentimentul de mândrie al românilor, indiferent că se află în țară sau străinătate, pentru valorile tradiționale, laice, creștine sau precreștine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu