Acesta este motivul pentru care Finlanda nu este îngrijorată de oprirea gazelor rusești

Fotografie creată de Baptiste Valthier, de la Pexels
Fotografie creată de Baptiste Valthier, de la Pexels

Putin a decis să închidă robinetul gazului rusesc, ca formă de ripostă pentru cererea de aderare la NATO și pentru refuzul de a plăti hidrocarburile în ruble, dar pentru Helsinki nu este o mare problemă.

Rusia a întrerupt furnizarea de gaze naturale către Finlanda, o formă de răspuns atât pentru cererea țării scandinave de a intra în NATO, cât și pentru refuzul acesteia de a plăti hidrocarburile în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin.

Însă Finlanda nu pare îngrijorată și operatorul național Gasum s-a asigurat că sistemul este în echilibru „atât fizic, cât și comercial”. Deși majoritatea gazului folosit în țară provine din Rusia, el reprezintă totuși doar 5% din consumul anual de energie al națiunii. 

Gazprom raportează că a furnizat Finlandei 1,49 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021, egal cu aproximativ două treimi din consumul de gaz al țării, potrivit Europa Today.

Mai mult, Helsinki este angajată de ani de zile într-o politică de decarbonizare și diferențiere a surselor de aprovizionare cu energie. Anul trecut, relatează institutul finlandez de statistică, țara scandinavă a consumat 86.775 de gigawați de energie electrică, din care puțin peste 20% este rezultatul importurilor din alte țări.

Cea mai mare voce în generarea de energie electrică vine din energia nucleară, 32%, urmată de energia hidroelectrică cu 22%, combustibilul lemnos cu 17% și energia eoliană cu 11%. 

În ultimii ani, privind datele Agenției Internaționale pentru Energie, procentul producției din surse regenerabile a crescut: energie din deșeuri, apoi energie solară și eoliană. 

În timp ce consumul de cărbune, gaze naturale și petrol a scăzut de peste 10 ani. În ceea ce privește înlocuirea gazului rusesc, o sursă alternativă imediată va fi gazoductul Balticconnector, centrala care leagă țara scandinavă de rețeaua de gaze din apropiere din Estonia.

Citește și...

Putin a oprit gazul rusesc spre Finlanda

”Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte”, a declarat compania într-un comunicat, adăugând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Grupul finlandez a declarat vineri că a fost informat de către gigantul rus Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea şi grupul a anunţat marţi că va cere arbitraj în justiţie...Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel