Alăptarea stimulează dezvoltarea sistemului imunitar, protejează împotriva infecțiilor, previne alergiile, scade riscul obezității, reduce șansele de a face cancer la sân și osteoporoză la mame. Cu toate acestea, există câteva mituri despre acest proces.
Cele mai răspândite mituri
Unul dintre principalele motive pentru care o mamă decide să nu mai alăpteze este pentru că spun că nu au suficient lapte și că, copilul îi este foame. Cu toate acestea, hipogalactia reală - când sânul nu este capabil să producă laptele cerut de copil - apare într-un procent foarte mic de cazuri din motive hormonale sau de sănătate.
În cele mai multe cazuri, există o „falsă hipogalactie", adică o producție de lapte scăzută cauzată de o prindere slabă sau de faptul că punem bebelușul la sân de mai puține ori decât este necesar. Și, laptele produs de sân este exact ceea ce are nevoie copilul. Adică, cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât va produce mai mult lapte.
Mărimea sânilor nu influențează producția de lapte matern, deoarece, așa cum am observat în punctul precedent, producția depinde de cererea copilului. În plus, mărimea pieptului este influențată mai mult de cantitatea de grăsime decât de cantitatea de glandă care o formează. Bebelușul trebuie să bea lapte de la ambii sâni, câte 10 minute la fiecare trei ore.
Alăptarea nu trebuie să fie niciodată dureroasă sau deranjantă pentru mamă și tocmai aceste disconforturi determină multe femei să renunţe.
Producția de lapte nu depinde de dieta mamei. Mai mult, chiar dacă mama ar avea o dietă dezechilibrată - ceva care, desigur, nu este recomandat pentru ea - sânul său va putea produce laptele de care are nevoie copilul și cu aceleași proprietăți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News