Serviciul de Telecomunicații Speciale a întocmit două hărți bazate pe datele furznizate de Vodafone și Orange, în ziua accidentului aviatic din Munții Apuseni.
Consiliul Superior de Apărare a Ţării trebuie să decidă dacă lipsa de acurateţe a localizării a fost cauzată de limitele tehnice ale operatorilor de telefonie mobilă, cum susţine STS, sau de procedurile STS, cum susţine premierul Victor Ponta.
Radu Zamfir a apelat 112, serviciul de apeluri de urgenţă administrat de STS, de pe două numere de telefon. Primul apel către STS a fost efectuat de medic de pe un număr Vodafone la ora 16:22:33. Au urmat şi alte apeluri de pe acelaşi număr. Peste trei ore mai tîrziu, la 19:31:15, medicul a apelat STS de pe un număr Orange. Pentru fiecare din cele două numere de telefon, STS a întocmit cîte o hartă de localizare. Mai precis, a selectat o zonă în care s-ar fi putut afla apelantul, în funcţie de informaţiile primite de la operatorii de telefonie mobilă Vodafone şi Orange, scrie romanialibera.ro.VEZI AICI HARTA ÎNTOCMITĂ PE BAZA INFORMAȚIILOR PRIMITE DE LA VODAFONEConform articolului 20 al legii 160 din 2008, "Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei analizează şi stabileşte condiţiile tehnice pentru furnizarea informaţiilor de localizare primare şi a informaţiilor de localizare a apelantului către SNUAU de către furnizorii de retțele publice de telefonie". SNUAU este Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, adică sistemul care se ocupă de apelurile la 112. Conform legii 160, SNUAU este administrat de STS.VEZI AICI HARTA ÎNTOCMITĂ PE BAZA INFORMAȚIILOR FURNIZATE DE ORANGEArticolul 28 al deciziei ANCOM 1023 ne spune cum sunt suprapuse aceste datele primite de la operatorii de telefonie mobilă geografic peste o anumită zonă: "(1) Furnizorii de reţele publice mobile de telefonie au obligaţia de a pune la dispoziţia administratorului SNUAU o bază de date ce va conţine informaţii de localizare geografică aferente celulelor şi sectoarelor de celulă din reţea. Baza de date va conţine cel puţin următoarele câmpuri: a) identificatorul celulei sau al sectorului de celulă; b) latitudinea amplasamentului antenei; c) longitudinea amplasamentului antenei; d) azimutul antenei; e) deschiderea antenei; f) raza estimativă de acoperire; g) frecvenţa de transmitere a celulei". Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News