Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) nu funcţionează la modul optim, anunţă Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
"Încercăm să decuplăm achiziţiile de valoare mică de SEAP, care, deşi a făcut paşi înainte, nu funcţionează aşa cum ne dorim. Cel puţin pe partea de achiziţii directe nu este foarte util în achiziţia rapidă, atunci când ai nevoie şi achiziţia care să-ţi servească scopului pentru care te-ai adresat operatorului economic SEAP. Ne-am dori foarte mult ca SEAP să facă parte din ANAP", a declarat Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, şi catalogul electronic ar trebui îmbunătăţit.
"Catalogul electronic, între ce ne dorim noi să fie şi cum este el azi, cred că are suficiente resurse de îmbunătăţire. Ne-am dori să semene cu un magazin online, unde să fie şi fotografii, şi toate datele de contact, şi facilitate de autocorectare a preţului şi aducerea la zi a ofertelor. Au fost cazuri când unii agenţi căutau o ofertă şi descopereau că nu mai era activă de doi-trei ani pentru că cineva a uitat să o scoată", a arătat oficialul ANAP.
Platforme multiple de achiziţii publice
El a subliniat că foarte multe ţări din UE au multiple platforme de tranzacţionare publică, în timp ce România este printre puţinele care are o singură astfel de platformă.
Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Puşcaş a declarat că Guvernul va modifica în următoarele două săptămâni procedurile de achiziţii publice, pentru simplificarea acestora, având inclusiv acordul scris al Comisiei Europene.
"În următoarele două săptămâni, Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre pentru a simplifica procedurile de achiziţie publică. Vom aduce claritatea mult aşteptată de toată lumea şi vom modifica acele prevederi care şi-au dovedit ineficienţa în cei doi ani de la transpunerea directivelor europene", a spus reprezentantul ANAP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu