Este bine știut că o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt cele mai bune antidoturi împotriva bolilor cardiovasculare. Și unul dintre factorii care au cea mai mare influență asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge este compoziția acizilor grași din dietă, asupra cărora se fac studii de mai bine un secol.
În anii '70 s-a sugerat pentru prima dată că un deficit de acizi grași polinesaturați (AGPI), cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), era asociat cu o prevalență mai mare a acestor boli. De fapt, cercetările au arătat că locuitorii din țările cu un consum mare de pește bogat în AGPI omega-3 (EPA și DHA menționați mai sus) au suferit mai puține tulburări cardiovasculare.
Populația inuit din Groenlanda confirma această relație: în ciuda urmării unei diete bogate în grăsimi, cu o concentrație mai mare de EPA, prezentau un risc mai mic de a dezvolta ateroscleroză și boli cardiovasculare.
Elemente fundamentale pentru viața umană
Și de ce sunt atât de importanți acizii grași omega-3? În ceea ce privește EPA, acesta este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea creierului (reglarea semnalizării celulare și circulația neuronală), a vederii și sintezei prostaglandinelor, molecule care joacă un rol important în activitatea antiinflamatorie a omega-3.
Pe de altă parte, DHA joacă un rol fundamental în proliferarea, migrația și diferențierea celulelor neuronale. De asemenea, face parte din membranele neuronilor și permite o transmitere mai eficientă a semnalelor între aceste celule. Este benefic pentru memorie și sănătatea sistemului imunitar.
Acizii grași omega-3 au efecte antiaritmice și antitrombotice. În primul rând, aceștia contribuie la reducerea bătăilor neregulate ale inimii prin stabilizarea contracției mușchiului cardiac. În al doilea rând, reduc nivelurile de tromboxan A2 (un puternic agent de agregare a trombocitelor) și mențin nivelurile de prostaciclină (care inhibă acțiunea trombocitelor în endoteliu, țesutul care acoperă interiorul vaselor de sânge și inimă). Astfel, se reduce riscul de tromboză.
Prin urmare, consumul de alimente bogate în omega-3 a demonstrat că are un efect pozitiv asupra nivelului de lipide din sânge. Reduce nivelurile de trigliceride în plasmă, scade presiunea sanguină, îmbunătățește rezistența la insulină și crește stabilitatea trombocitelor. Toate acestea sugerează că este foarte recomandabil să includem pește și fructe de mare în mod frecvent în dieta noastră.
Cât omega-3 ar trebui să consumăm? Experții nu au ajuns la un acord
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic între 250 și 2.000 de miligrame (mg).
Asociația Americană a Inimii (AHA) sugerează consumul de pește (în principal pește gras) de cel puțin 2 ori pe săptămână. Acest lucru ar implica un aport mediu de aproximativ 3 grame de omega-3 pe săptămână sau 400 mg/zi.
Societatea Spaniolă de Nutriție Comunitară recomandă consumul de între 1% și 2% din aportul total sub formă de acizi grași omega-3. Aceasta se traduce în 0,3 g/zi de DHA și între 0,5 și 1 g/zi din combinația de EPA și DHA. Aceste cifre se adaptează la obiceiurile populației spaniole, care în medie includ o porție de pește pe săptămână în alimentația lor.
În cele din urmă, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră ideal să se consume 250 mg de DHA pe zi, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News