Acizii grași, esențiali pentru sănătatea ficatului. Mihaela Bilic: Toate organele sunt dependente de grăsime

FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre importanța acizilor grași esențiali pentru sănătatea generală, dar mai ales pentru cea a ficatului.

Grăsimile sănătoase, precum acizii grași Omega 3, sunt importante pentru o bună funcționare a organismului. Acestea ajută atât la dezvoltarea și funcționarea creierului, dar au și efect antiinflamator.

În plus, nutriționistul Mihaela Bilic spune că acizii grași esențiali ajută și ficatul, acesta funcționând mai bine.

”Cu un strop de acizi grași esențiali, ficatul funcționează mai bine!

Dacă eliminăm complet grăsimea din alimentație, corpul nostru nu poate funcționa, de la digestie până la sistemul nervos, ficat, ochi și inimă, toate organele sunt dependente de grăsime. Mai ales ficatul, această uzină care produce și elimină lipidele din sânge, are nevoie de grăsime. Și nu orice fel de grăsime, ci de fosfolipide, niște acizi grași esențiali.

Trebuie să știți că membrana tuturor celulelor este formată din fosfolipide, prin intermediul ei se realizează schimburile de nutrienți la nivel celular. O alimentație fără lipide are impact negativ asupra comunicării dintre celule.

Tot fosfolipidele, și în special fosfatidilcolina, intră în compoziția sărurilor biliare care asigură digestia și metabolismul grăsimilor din mâncare. Cu ajutorul ei acizii grași omega 3 traversează bariera hematoencefalică și ajung la creier, unde sunt utilizați de celulele nervoase”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Surse alimentare de fosfolipide

”Care sunt sursele alimentare de fosfolipide? Gălbenușul de ou și organele animale, adică ficat, ficăței, rinichi, splină. În secolul 19 un farmacist francez a izolat pentru prima oară lecitina din gălbenușul de ou. În prezent soia este principala sursă de fosfolipide, care sunt utilizate în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.

Lecitina este agentul de emulsificare care ne permite să obținem maioneză din ou și ulei. O concentrație crescută de fosfolipide din soia găsim în suplimente alimentare, ușor de folosit mai ales când ținem post. Lecitinele sunt prezente în proporție de 70% în gălbenușul de ou și 25% în boabele de soia”, a mai scris nutriționistul.

Ce beneficii are aportul de fosfolipide pentru sănătate

”Încă din anii 80 s-a arătat efectul pozitiv asupra bolilor neurologice tip Parkinson sau tulburări bipolare. În anul 1994 Comisia germană de Sănătate publică a aprobat folosirea fosfolipidelor din soia pentru tratamentul colesterolului crescut din sânge. Și bolile inflamatorii sunt ameliorate cu fosfatidilcolină, reduce inflamația peretelui intestinal iar colita ulceroasă intră în remisie.

FOTO: Freepik @ksandrphoto

Cea mai cunoscută și eficientă utilizare a suplimentelor cu fosfolipide din soia este pentru bolile de ficat în general și hepatita cronică în special. Ficatul se reface și funcționează mai bine când este ajutat de fosfolipide esențiale!

Care este doza optimă? Avem nevoie de un gram și jumătate de fosfolipide în fiecare zi, pe care le putem obține din mâncare sau din suplimente alimentare”, a mai scris nutriționistul.

Citește și: Mihaela Bilic, mesaj ferm legat de hidratare: ”Nu vă lăsați păcăliți de etichetă și nu le consumați pe post de apă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel