Duminică, 1 octombrie 2022, este sărbătoare mare: Acoperământul Maicii Domnului.
Pe 1 octombrie 2022 este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului.
Sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea și la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulțimea de credincioși care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.
Potrivit tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Sărbătoarea Pocroavelor se respectă și astăzi, în multe zone fiind și hramul satului. Femeile posteau pentru sănătatea copiilor, iar fetele se rugau să le aducă cât mai repede cununa de mireasă.
De Procoave credincioşii ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări. Gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere. De asemenea, în unele sate, de Procoave, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
Preotul Vasile Ioana a vorbit despre curele de slăbire.
Omul lacom dă bani de două ori: o dată ca să mănânce peste măsură și a doua oară pentru a slăbi, investind sume mari pentru a pierde în greutate.
”Dacă reduci porția de mâncare, nu vei mai avea nevoie de cure de slăbire pentru care să plătești alți bani pentru că este nefiresc. Adică te îngrași și dai bani, apoi vrei să slăbești și iar dai bani. Dai bani de două ori. Dar dacă ești un creștin îndumnezeit, mănânci cu măsură din firea ta”, a zis părintele Vasile Ioana la o întâlnire duhovnicească, un eveniment organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.
Cum se ține post corect
Când vorbim de postul alimentar, este foarte important să reducem cantitățile. Adică nu este suficient să nu mai mâncăm carne, ouă, lapte, ci trebuie să mâncâm, de exemplu, fasole, într-o cantitate mică.
”Dacă mănânci produse de origine animală, acestea trezesc animalul din tine”, a zis părintele Vasile Ioana.
”Biserica vorbește de 2000 de ani de post negru, dar lumea îi zice acum ”intermittent fasting”. Ok, dacă lumii nu-i mai place să-i zicem post negru, hai să-i zicem ”intermittent fasting”! În Postul Mare, eu, până la ora 15.00, nu mănânc nimic. Nici apă nu beau. Eu nu zic că ar trebui să faceți tot așa, dar dacă puteți, faceți acest lucru! Dacă nu puteți, măcar nu mâncați nimic până la ora 12.00. Și până la ora 20.00 mâncați ce vreți voi. De la 20.00 și până a doua zi la 15.00, lași corpul să lucreze el. Dar să ai un exercițiu de post negru. Atenție: trebuie doar să țină post negru doar cei care pot! Să nu cădem în cealată parte!”, spunea Vasile Ioana la PRO TV.
”Degeaba mănânci fasole dacă ești rău! (…) Când postim, ne smerim. Nu trebuie să ne lăudăm cu postul!”, a adăugat preotul.
De asemenea, la fel de important, este postul simțurilor. Trebuie să ținem privirea curată, postul de cuvinte, să folosim arome sfinte - tămâie, smirnă și să avem mintea la rugăciune.
În altă ordine de idei, la fel de important este postul de tehnologie. ”Fugi de dependența de tehnologie! Folosește ponderat ecranele și rețelele de socializare! Fii liber!”, a mai spus părintele.
”Dependența de telefon este la fel de importantă ca drogul!”, a subliniat preotul, în direct, la PRO TV, în emisiunea Vorbește lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News