Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Canadei în România a organizat o conferinţă de presă pe tema Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA).
Conferința a fost susţinută de Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, şi de preşedintele CCIR, Mihai Daraban.
Mihai Daraban a subliniat oportunitatea pe care România o are după semnarea acordului CETA, precizând că vor exista oportunități reale de a depăși granițele Europei.
Cred că trebuie să avem curajul să ieșim în afara granițelor UE cu ceea ce înseamnă comerț și acest acord ne deschide, practic, o oportunitate la care nu ne așteptam.(...) Acordul va însemna o recunoaștere mai ușoară a calităților profesionale ale angajaților români, dar și participarea acestora la licitații pe piața canadiană, a precizat președintele CCIR, Mihai Daraban.
Acesta a ținut să îi mulțumească și actualului consilier pe politică externă al președintelui CCIR, fostului ministru de Externe, Lază Comănescu pe care îl consideră un ”real sprijin”.
La rândul său, ambasadorul Canadei în România a accentuat importanța CETA, care va elimina 90% din barierele tarifare, taxele vamale, dar și vizele.
Ambasadorul Kevin Hamilton a salutat semnarea tratatului la 15 ani de la consolidarea oficilală a relațiilor diplomatice dintre România și Canada, care au debutat imediat după 1990, dar și la exact 150 de ani de la proclamarea independenței Canadei și nașterea statului de pe continentul american în 1867.
Kevin Hamilton a subliniat faptul că CETA va deschide piețe noi, va crea locuri de muncă, va duce la creșterea exporturilor României către Canada, dar va stimula și investițiile canadiene în România, care în prezent activează cu precădere în București, Arad, Alba, Cluj sau Oradea. Astfel, ambasadorul Canadei la București se așteaptă ca avocați, notari, arhitecți sau ingineri români să se poată integra în câmpul muncii pe teritoriul canadian.
Acordul economic CETA va intra în vigoare în următoarele săptămâni după ce va fi ratificat de parlamentele celor 27 de state din interiorul Uniunii Europene și de către cel canadian. Totodată, acordul duce la liberalizarea vizelor românilor în Canada începând cu 1 decembrie 2017.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu