Acord comercial UE-Vietnam. Oportunităţi economice, fără taxe vamale

CE a adoptat acordul comercial şi acordul de investiţii UE-Vietnam, care oferă oportunităţi economice semnificative.

Comisia Europeană a adoptat miercuri acordul comercial şi acordul de investiţii UE-Vietnam, deschizând calea pentru semnarea şi încheierea acestora. Prin această adoptare, CE îşi demonstrează angajamentul de a pune aceste acorduri în practică în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Acordul comercial va elimina practic toate taxele vamale aplicabile mărfurilor comercializate între cele două părţi.

De asemenea, acordul include un angajament ferm, cu caracter juridic obligatoriu, privind dezvoltarea durabilă, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi a drepturilor lucrătorilor, protecţia mediului şi lupta împotriva schimbărilor climatice, cu o trimitere explicită la Acordul de la Paris.

'Acordul comercial şi acordul de investiţii cu Vietnamul sunt exemplare pentru politica comercială a Europei. Aceste acorduri aduc avantaje şi beneficii fără precedent pentru întreprinderile, lucrătorii şi consumatorii din Europa şi din Vietnam. Ele ţin seama pe deplin de diferenţele economice dintre cele două părţi. Acordurile promovează o politică comercială bazată pe norme şi pe valori, însoţită de angajamente solide şi clare privind dezvoltarea durabilă şi drepturile omului. Prin adoptarea lor cu câteva ore înainte de primirea participanţilor la reuniunea la nivel înalt ASEM-UE de la Bruxelles, Comisia îşi demonstrează angajamentul faţă de deschiderea schimburilor comerciale şi relaţiilor cu Asia. Aştept acum ca Parlamentul European şi statele membre ale UE să ia măsurile necesare pentru ca acordurile să intre în vigoare cât mai curând posibil', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Taxe eliminate

Acordul comercial va elimina peste 99% din taxele vamale aplicabile mărfurilor care fac obiectul schimburilor comerciale între cele două părţi. La intrarea în vigoare a acordului, Vietnamul va elimina 65% din taxele la import aplicate exporturilor UE. Restul taxelor vor fi eliminate treptat pe parcursul unei perioade de 10 ani, pentru a ţine cont de faptul că Vietnamul este o ţară în curs de dezvoltare.

Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii specifice vizând să elimine barierele netarifare din sectorul autovehiculelor şi va oferi protecţie pentru 169 de produse alimentare şi băuturi tradiţionale europene în Vietnam, cunoscute sub numele de indicaţii geografice, precum vinul Rioja sau brânza Roquefort. Prin intermediul acordului, întreprinderile din UE vor fi în măsură să participe pe picior de egalitate cu întreprinderile vietnameze la licitaţii de achiziţii publice ale autorităţilor vietnameze şi întreprinderilor de stat.

Drepturile fundamentale la locul de muncă

Documentul obligă cele două părţi să respecte şi să pună efectiv în aplicare principiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind drepturile fundamentale la locul de muncă şi să pună în aplicare acordurile internaţionale de mediu, cum ar fi Acordul de la Paris, să acţioneze în favoarea conservării şi a gestionării durabile a faunei şi florei sălbatice, a biodiversităţii, a silviculturii şi a pescuitului şi să implice societatea civilă în monitorizarea şi implementarea acestor angajamente de către ambele părţi.

Acordul comercial include o legătură instituţională şi juridică cu Acordul de parteneriat şi cooperare UE-Vietnam, care permite adoptarea de măsuri adecvate în cazul încălcărilor drepturilor omului. La rândul său, Acordul privind protejarea investiţiilor include norme moderne privind protejarea investiţiilor a căror respectare poate fi asigurată prin intermediul noului sistem jurisdicţional în materie de investiţii şi garantează menţinerea dreptului guvernelor din ambele părţi de a legifera în interesul cetăţenilor lor.

Acest acord va înlocui acordurile bilaterale de investiţii actualmente în vigoare între 21 de state membre ale UE şi Vietnam. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel