Acord export cereale. Zelenski: Este prea devreme să ne bucurăm

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că este 'prea devreme' pentru a se bucura după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa, care a fost unanim salutată, scrie AFP. 

'În momentul de faţă, este prea devreme pentru a trage concluzii şi a face previziuni', a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video cotidian.

'Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată', a adăugat el.

Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape şase luni, un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Liban, în conformitate cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează atenuarea crizei alimentare globale.

'Portul a redevenit operaţional, exporturile s-au reluat, putem spune că acesta este un prim semnal pozitiv că vom putea opri criza alimentară mondială', a adăugat preşedintele ucrainean.

'Este responsabilitatea partenerilor noştri, în special a Naţiunilor Unite şi Turciei' să garanteze siguranţa acestor livrări, a insistat el. Ucraina şi Rusia au semnat pe 22 iulie la Istanbul cu ONU şi Turcia un acord de deblocare a exporturilor de cereale în faţa riscului de foamete în lume.

Cei doi beligeranţi au parafat două texte identice, dar separate, la cererea ucrainenilor care au refuzat să semneze cu ruşii. La o zi după semnare, mai multe rachete ruse au vizat portul Odesa, reaminteşte AFP, conform Agerpres.

Citește și - Kremlinul apreciază că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este un lucru foarte pozitiv

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat luni că plecarea primei nave încărcate cu cereale ucrainene din portul Odesa, conform termenilor acordului de la Istanbul, este un fapt "foarte pozitiv".

Reprezentantul Kremlinului a adăugat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este şi "o bună ocazie de a testa eficienţa" înţelegerii încheiate de Moscova cu Kievul, în urma medierii ONU, potrivit Agerpres.

"Să sperăm că acordurile vor fi aplicate de toate părţile şi că mecanismele vor funcţiona eficient", a adăugat el.

Prima navă autorizată luni să treacă de blocada rusă din Marea Neagră este Razoni, care transportă circa 26.000 de tone de grâu cu destinaţia Tripoli, a comunicat guvernul de la Kiev.

Acordul semnat în 22 iulie de reprezentanţii Ucrainei, Rusie, Turciei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite prevede înfiinţarea unui centru de coordonare din care fac parte reprezentanţi ai părţilor în conflict, pentru a permite exporturile de cereale prin Marea Neagră, în contextul ofensivei ruse în Ucraina.

Sistarea exporturilor de cereale ucrainene a provocat creşterea preţurilor pe pieţele internaţionale şi temeri privind o criză alimentară mondială.

Ucraina: Reluarea exporturilor de cereale este o uşurare pentru lume, apreciază şeful diplomaţiei Dmitro Kuleba

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este o uşurare pentru lume, a reacţionat luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit AFP şi DPA.

Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucât primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămâne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord, a scris Kuleba pe Twitter.

La rândul său, ministrul Infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov, a menţionat pe Facebook:  Astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume.

El a precizat că nava Razoni este încărcată cu 26.000 de tone de porumb şi că alte 16 nave aşteaptă deja în porturi de la Marea Neagră să plece.

Ministerul Apărării turc a anunţat că Ucraina a reluat luni exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii unui acord internaţional semnat la Istanbul cu Rusia. Vezi continuarea aici!

Vezi și - Zelenski cere ca Rusia să fie recunoscută oficial drept stat terorist

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, cere ca Rusia să fie recunoscută oficial drept stat terorist, ca urmare a masacrului împotriva prizonierilor de război de la Olenivka, Doneţk. 

Potrivit lui Zelenski, este nevoie de o decizie care să fie luată acum.

"Ar trebui să existe o recunoaştere legală clară a Rusiei ca stat terorist. Fac un apel în special la Statele Unite ale Americii" - a subliniat liderul de la Kiev, într-un mesaj transmis vineri seară.

Volodimir Zelenski a remarcat că atacul de la Olenivka este o crimă de război comisă intenţionat de Rusia, un masacru împotriva prizonierilor de război ucraineni.

"Acum, garanţii (Crucea Roşie şi ONU, n.r.) trebuie să reacţioneze, trebuie să protejeze vieţile a sute de prizonieri de război ucraineni" - a adăugat preşedintele.

Potrivit părţii ucrainene, explozia din penitenciarul din Olenivka, în care se aflau apărători ucraineni, a fost planificată şi executată de Federaţia Rusă. Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice în care militari ruşi confirmă că trupele Rusiei sunt responsabile de explozia din închisoare, în care au murit peste 53 de prizonieri de război ucraineni. Serviciul de informaţii a armatei ucrainene a transmis pe Telegram că uciderea prizonierilor din Olenivka a fost organizată de grupul rus de mercenari Wagner, scrie Rador. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel