Acord parental pentru TikTok. Protecție împotriva dependenței sau simplă "oră de culcare" legală?

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Recent, New York a adoptat două legi menite să protejeze copiii de sub 18 ani de pericolele reprezentate de rețelele sociale. Controversele nu au încetat, însă, să apară. Sunt măsurile de acest tip preventive... sau pripite?

Citește și: Instagram introduce noi restricții pentru adolescenți. Cum vor putea părinții să le citească toate mesajele 

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatoarea Kathy Hochul a subliniat rolul pe care aceste platforme îl joacă în transformarea copiilor „veseli și fără griji... în adolescenți deprimați”, adăugând că aceste măsuri legislative vor ajuta la salvarea tinerilor.

„Astăzi, ne salvăm copiii”, a declarat Hochul, făcând referire la ceea ce a numit criza de sănătate mintală provocată de feed-urile rețelelor sociale.

Cum funcționează noile reglementări

Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) for Kids Act, care va intra în vigoare în 2025, obligă platformele precum TikTok și Instagram să obțină consimțământul parental înainte de a permite copiilor sub 18 ani să folosească aplicații care folosesc algoritmi pentru a crea conținut personalizat.

Totodată, aplicațiile nu vor mai avea voie să trimită notificări copiilor între miezul nopții și 6 dimineața, impunând practic o „culcare legală” pentru dispozitive.

În paralel, New York Child Data Protection Act limitează informațiile personale colectate de aplicații de la utilizatorii tineri: „Prin controlul feed-urilor și protejarea datelor personale ale copiilor, vom crea un mediu digital mai sigur și vom oferi părinților mai multă liniște sufletească”, a adăugat guvernatoarea.

2. Sursa: Pex... (copil2-tableta_03766500.jpg)

Sursa: Pexels

Măsuri preventive sau pripite?

Cu toate că aceste legi au fost primite favorabil de anumite grupuri de protecție a copiilor, există și voci care pun la îndoială eficiența lor reală. Unii cercetători susțin că legătura dintre rețelele sociale și problemele de sănătate mintală ale adolescenților nu este atât de clară cum se crede.

În timp ce unele studii sugerează o legătură între utilizarea excesivă a social media și creșterea anxietății și depresiei, alte cercetări arată că rețelele sociale pot avea și efecte pozitive, cum ar fi sprijinirea sentimentului de apartenență la o comunitate.

Dr. Pete Etchells, profesor de psihologie la Universitatea Bath Spa, avertizează că soluțiile rapide nu sunt întotdeauna eficiente: „Faptul că o problemă pare urgentă nu înseamnă că prima soluție găsită va funcționa cu adevărat”, explică acesta.

Instagram, o platformă afectată de reglementări

Într-un efort de a răspunde îngrijorărilor legate de siguranța copiilor, Meta, compania-mamă a Instagram, a anunțat pe 17 septembrie un pachet de modificări pentru conturile utilizatorilor minori.

Printre măsuri se numără restricționarea mesajelor de la necunoscuți, setarea automată a conturilor de minori pe privat și un „mod de somn” care va dezactiva notificările între orele 22:00 și 07:00.

Modificărilor vin în contextul unor reglementări tot mai stricte din partea autorităților, dar și a solicitării unor măsuri mai drastice de către activiștii care protejează sănătatea mintală a tinerilor. De exemplu, chirurgul general al SUA, Vivek Murthy, a propus etichetarea aplicațiilor de social media cu avertismente, similar celor de pe pachetele de țigări.

Algoritmii nu ar putea fi, totuși, controlați

Însă, implementarea legilor precum SAFE Act nu va fi deloc ușoară, avertizează experții. Jess Maddox, asistent universitar la Universitatea Alabama, subliniază dificultățile de a controla algoritmii feed-urilor într-un singur stat, mai ales când platformele de social media funcționează la nivel global.

De asemenea, Ysabel Gerrard, lector la Universitatea Sheffield, ridică unele întrebări cu privire la conceptul de „dependență de social media”, afirmând că nu există un consens științific care să susțină acest termen.

Un alt obstacol este diversitatea legilor la nivel de stat, care creează un peisaj legislativ fragmentat și complicat pentru platformele de social media. De exemplu, în Ohio, o lege similară care impunea consimțământul parental pentru utilizatorii sub 16 ani a fost blocată de un judecător federal.

Andy Burrows, consilier la Fundația Molly Rose, susține că o abordare federală unitară ar fi mult mai eficientă decât încercările disparate ale statelor de a reglementa social media: „În cele din urmă, va fi mult mai bine să avem o abordare federală bine dezvoltată, bazată pe dovezi, decât un amestec de legi la nivel local”, spune Burrows, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel