Reducerea emisiilor de carbon s-a aflat pe masa de lucru la Parlamentului European. Au fost adoptate decizii care vor influența transporturile privind efectuarea acestora cu vehicule "curate".
Preşedinţia României la Consiliul UE a ajuns luni la un acord provizoriu cu Parlamentul European privind reforma care va determina reducerea emisiilor de carbon în transport, informează Ministerul Transporturilor (MT) într-un comunicat de presă.
Noile norme privind reducerea emisiilor de carbon în transport vor consolida competitivitatea industriei europene de transport pe pieţele globale, în contextul în care aceste noi tehnologii sunt în expansiune pe aceste pieţe, se menţionează în comunicatul transmis de MT.
Acordul privind reducerea emisiilor de carbon a fost aprobat de către statele membre în cadrul Consiliului UE.
Uniunea Europeană stimulează piaţa pentru vehiculele cu emisii scăzute şi cu emisii reduse, încurajând utilizarea lor în achiziţiile publice, precizează Ministerul Transporturilor.
"Acest acord demonstrează angajamentul Europei de a reduce emisiile de carbon în domeniul transporturilor. Sectorul public poate juca un rol major în sprijinirea unor soluţii ecologice inovatoare, prin luarea deciziilor corecte în politica sa de achiziţii", a declarat ministrul interimar al Transporturilor din România şi preşedinte al Consiliului Miniştrilor de Transport în cadrul Uniunii Europene (UE), Rovana Plumb.
După intrarea în vigoare a directivei europene "vehicule curate", statele membre UE vor avea la dispoziţie 24 de luni în care sa adopte dispoziţiile la nivel naţional, informează comunicatul MT. Statele naţionale vor raporta Comisiei Europene la fiecare 3 ani stadiul aplicării normelor, primul raport fiind stabilit la 18 aprilie 2026.
Reforma privind reducerea emisiilor de carbon în transporturi stabileşte obiective minime privind achiziţiile de autovehicule, camioane şi autobuze "curate" pentru perioada 2025-2030. Obiectivele sunt exprimate ca procente minime ale vehiculelor "curate" în numărul total de vehicule de transport rutier contractate prin achiziţii publice, potrivit comunicatului MT.
Noile norme privind reducerea emisiilor de carbon în transporturi se vor aplica şi unei game mai largi de servicii, inclusiv servicii publice de transport rutier, servicii speciale de transport pentru călători, colectarea deşeurilor, servicii de livrare poştală şi colete, informează sursa.
Vezi și:Vânzarea noilor permise de poluare pentru piaţa carbonului ar putea fi amânată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News