Premierul Viorica Dăncilă a declarat după ieșirea de la CEx PSD faptul că nu a fost invitată la ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, care are loc astăzi la Palatul Cotroceni.
LIVE TEXT:
Se semnează acordul:
- Eugen Tomac, preşedinte PMP: "Am pus semnătura noastră din convingere. Sper că toţi politicienii vor înţelege corect mesajul transmis de cetăţeni în 26 mai. Îmi doresc, aşa cum v-am spus la consultări, vom răspunde cu aceeaşi deschidere atunci când ne veţi chema să semnăm un acord pe sănătate, diaspora sau, de ce nu, pentru Republica Moldova".
- Victor Ponta, preşedinte Pro România: "Am semnat acest pact pentru un motiv simplu: principiile din acest pact sunt corecte şi sunt pentru binele nostru ca societate. Pro România s-a format recent şi din motivul că partidele din care am făcut parte s-au întors împotriva Europei. O justiţie corectă e o condiţie fără de care nu putem progresa".
- Dan Barna, preşedintele USR: "USR a semnat acest acord pentru că el conţine ceea ce de 3 ani în Parlament, în judeţele României şi în Diaspora a susţinut, că România trebuie să fie un stat de drept. Acest acord e prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi 'fără penali în funcţii publice'. Trebuie să transformăm CCR într-un arbitru neutru. Mă bucur să văd că celelalte partide din opoziţie sunt alături de noi şi sunt convins că împreună România va putea să se reaşeze pe traiectoria europeană".
- Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Mă bucur că am ocazia să-mi pun semnătura pe un document care poate să pună bazele unei democraţii autentice în România, care să se bazeze pe respectarea drepturilor cetăţenilor, a statului de drept, a independenţei justiţiei, să se bazeze pe o competiţie onestă între cetăţenii României şi care să permită fiecăruia să-şi găsească dreptatea. Sunt convins că orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa cetăţenilor va dispărea de pe scena politică. Cei care nu ascultă de voinţa cetăţenilor, mai devreme sau mai târziu vor dispărea".
Declaraţii Klaus Iohannis:
- Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe astăzi. Lista semnatarilor rămâne deschisă. Este posibil ca, pe parcurs, şi alţii să revină la gânduri mai bune.
- Dacă acum 2 ani şi jumătate lucrurile au ajuns unde au ajuns fiindă nu au văzut românii o alternativă iată că acum lucrăm la ea. Mulţi dintre cei care lucrează alături de mine la o alternativă pro-europeană se află în această sală. Românii trebuie să meargă la vot.
- Urmează încă 3 ocazii valoroase pentru români de a da lecţii PSD-ului. Urmează alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. Românii vor şti cum să voteze. Dar pentru a merge mai departe cu rezultatul de acum al votului e nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia. Iarăşi şi-au bătut joc de românii din diaspora. Trebuie îmbunătăţită legislaţia şi abandonat discursul anti-diaspora.
- Au răspuns direct, clar, deschis, "Semnăm": PNL, USR, Pro România şi PMP. Nu a anunţat că este interesat PSD-ul. PSD-ul care, aparent, din 27 mai se schimbase, dar nu e aşa. PSD-ul nu se schimbă, a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg dar a rămas doar cu aparenţa schimbării. Răspusul pe care l-au dat prin media a fost un refuz.
- Românii au votat pentru România europeană, au votat contra acelui atac nemernic pesedist asupra justiţiei, contra unei guvernări lamentabile.
- A doua zi după referendum, aparent, lucrurile păreau că s-au schimbat. Înainte mulţi au spus că este inutil, unele au încercat să-l boicoteze, foarte mulţi au comentat întrebările că ar fi proaste şi că nu s-ar întâmpla nimic. A doua zi după vot spaţiul politic românesc s-a schimbat şi acest lucru se datorează votului românilor, dar acest referendum trebuie implementat.
- Formaţiunile pro-europene au obţinut rezultate bune la alegerile europarlamentare.
- Românii au ieşit în număr mare la vot şi au dat un răspuns clar, ferm şi uşor de citit. La întrebările pe care le-am formulat au răspuns 6,5 milioane de oameni afirmativ.
- A început ceremonia. S-a intonat imnul naţional.
Nu am fost invitată la Cotroceni. Probabil, s-a luat în calcul și declarația pe care am făcut-o în legătură cu acest pact. Am spus că un pact ar trebui să presupună un consens din partea tuturor forțelor politice, care poate fi amendat din partea tuturor partidelor politice. Noi am spus că vrem să depunem anumite amendamente. Dar, cât timp amendamentele noastre nu se regăsesc în pact, nu avem de ce să participăm la semnarea acestuia. a spus Viorica Dăncilă, la ieșirea de la ședința liderilor PSD.
Comitetul Executiv al PSD s-a reunit astăzi pentru a discuta, în principal, despre pregătirile pentru Congresul din 29 iunie care va avea loc la Sala Palatului și la care sunt așteptați să participe între 3.000 și 4.000 de delegați.
Vezi și CEx PSD. Premierul Dăncilă, anunț despre candidatura lui Șerban Nicolae la prezidențiale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu